B Logistics wordt Lineas. Van overleven naar Europese groeiambitie.

Bron: Lineas

Maandag, 1 mei 2017

B Logistics wordt Lineas. Van overleven naar Europese groeiambitie.

B Logistics laat het juk van het historisch verlieslatende departement van een Belgische staatsonderneming achter. Lineas is een dynamische privé spooroperator in volle groei.

Het gaat om meer dan een naamsverandering. Lineas is na de diepgaande transformatie van B Logistics een van de grootste en financieel gezondste privé spooroperatoren in Europa. De nieuwe naam geeft de onderneming een boost om de toekomst vol vertrouwen en ambitie tegemoet te gaan. Lineas plant niet alleen rendabel te groeien in Europa, maar ook een positieve impact te hebben op gebied van mobiliteit, leefmilieu en concurrentievermogen van de industrie. Daarom focust Lineas zich vandaag op het aanbieden van zulke goede spoorproducten aan zijn industriële klanten dat zij kiezen voor het spoor voor het transport van hun goederen. Vooral het baanbrekende « Green Xpress Network » moet er voor zorgen dat het spoor de transportmodus van de toekomst wordt.

Van historisch verlieslatend tot een van de grootste en rendabelste privé spooroperatoren in Europa
De onderneming is in 8 jaar tijd, te midden van een economische crisis, van een virtueel failliet departement omgeturnd tot een financieel gezonde privé groeionderneming. In 2016 verbetert Lineas voor de 7de keer op rij haar financieel resultaat (27 Mio € EBITDA tov 15 Mio € in 2015). Bovendien bevestigt de onderneming de groei die in 2015 voor het eerst in haar geschiedenis werd ingezet (31,5 Mio T in 2016 vs 29,4 Mio T in 2015). De diepgaande transformatie was onder andere succesvol door een duidelijke focus voor het voltallige personeel: overleven. Die focus wordt nu verlegd naar het realiseren van modal shift naar het spoor.

Een ambitieuze missie van maatschappelijk belang: Modal Shift naar het spoor
Het is de missie van Lineas om spoorproducten van een dergelijke kwaliteit aan te bieden aan zijn industriële klanten opdat zij voluit kiezen voor het spoor voor het transport van hun goederen. Daardoor verbeteren ze niet alleen hun supply chain, ze dragen ook bij aan een vlottere mobiliteit en een schoner leefmilieu. Dit is een relevante missie, die ook de medewerkers extra motiveert.
Mobiliteit: De wegen slibben steeds meer en meer dicht. België en de omringende landen zijn kampioenen in filerijden. Meer vracht op het spoor betekent minder vrachtwagens op de weg.
Leefmilieu: Alle Europese landen dienen inspanningen te doen om de klimaatdoelstellingen van Parijs te behalen. Spoorvervoer stoot 8 keer minder CO2 uit dan het vervoer over de weg. Meer spoorvervoer resulteert in een verbetering van het leefmilieu.
Competitiviteit van havens & industrie: Het spoor maakt in vele industrieën en in alle havens integraal deel uit van de supply chain. De performantie van het spoor verhoogt de performantie van de gebruikers.

Green Xpress Network: het meest innovatieve spoorproduct dat Modal Shift stimuleert
Lineas blijft haar aanbod van traditionele spoorproducten als bloktreinen, verspreid vervoer en intermodaal transport aanbieden en verbeteren, nu en in de toekomst. Als het echter gaat om groei te realiseren en nieuwe gebruikers op het spoor te krijgen, is een meer innovatieve spooroplossing noodzakelijk. Het zijn uiteindelijk de klanten die kiezen hoe ze hun goederen transporteren.
Vandaar dat Lineas een baanbrekend end-to-end spoorconcept ontwikkeld heeft uitgaande van de noden van de klanten (competitieve prijs, goed product, service / makkelijk in gebruik).

Green Xpress Network is een netwerk van snelle, rechtstreekse, frequente en betrouwbare spoorverbindingen tussen Europese economische hubs. Het innovatieve basisprincipe van een Xpress product is de bundeling van verschillende vrachten, van staal, chemicaliën, consumentengoederen, over paletten tot containers om de sterktes van het spoor volledig te benutten: grote volumes over (middel)lange afstand transporteren. Het Green Xpress Netwerk telt vandaag 10 bestemmingen. Tussen nu en 2020 plant Lineas nog zo’n 20 à 30 nieuwe verbindingen op te zetten.

Een ploeg die bergen verzet gaat voor een uitdagende missie
In 2008 was de toekomst van het toenmalige B-Cargo hoogst onzeker. Weinig stakeholders geloofden in een gezondmaking. De herstructurering werd grondig en met veel daadkracht aangepakt. Enorm veel medewerkers die er toen mee de schouders hebben onder gezet, staan ook vandaag mee aan de wieg van het volledig getransformeerde Lineas. Het is dan ook dankzij de passie en de dynamiek van haar medewerkers dat Lineas elke dag het verschil maakt, voor haar klanten en voor de maatschappij. De naamsverandering is de bekroning van het harde werk de voorbije jaren en geeft een boost aan de verdere Europese ontwikkeling van het privébedrijf.

Om de verdere groei te ondersteunen, blijft Lineas op zoek naar gepassioneerde nieuwe collega’s die mee aan de kar willen trekken van de Modal Shift.

Geert Pauwels, CEO van Lineas : “We veranderen vandaag van naam omdat we als bedrijf van identiteit zijn veranderd. Na jarenlange herstructurering zijn we een van de grootste en meest dynamische privé spooroperatoren in Europa geworden. Onze ambitie is duidelijk: trucks van de weg halen en die volumes op het spoor zetten. Vertrekkend vanuit de noden van onze klanten hebben we een baanbrekend spoorproduct uitgewerkt. We breiden dit Green Xpress Network snel en over heel Europa uit. Ik ben enorm trots dat onze organisatie die de voorbije jaren het onmogelijke heeft gerealiseerd, diezelfde passie en motivatie aan de dag legt om onze nieuwe ambitieuze uitdaging aan te gaan. Wij willen het verschil kunnen maken en het spoor weer een toekomst bieden.”

Lineas, Your Freight Force
De nieuwe naam moest internationaal klinken en helemaal anders zijn, om zo de Europese ambities kracht bij te zetten. Lineas symboliseert de connecties die het bedrijf bouwt tussen Europese hubs, maar ook de directe lijnen die opgezet worden met klanten en partners en tussen de collega’s. De baseline, Your Freight Force, refereert uiteindelijk aan de kracht van het spoor, van de producten, en van het team.