Belangenorganisatie Rail Good maakt zich zorgen over kabinetsbesluit inzake uitrol ERTMS

Bron: Rail Good

Donderdag, 20 juni 2019

Belangenorganisatie Rail Good maakt zich zorgen over kabinetsbesluit inzake uitrol ERTMS

Het Nederlandse kabinet heeft besloten het huidige treinbeveiligingssysteem ATB EG te vervangen door het Europees verplichte European Rail Traffic Management System (ERTMS). Hoewel ERTMS in theorie een Europees interoperabel verkeersmanagement- en spoorbeveiligingssysteem is, maakt belangenvereniging Rail Good zich zorgen over de uitrol hiervan en de impact ervan op de bedrijfsvoering van de spoorgoederenvervoerders.

In de meest recente nieuwsflits uit RailGood haar zorgen over de financiële compensatie vanuit het Ministerie voor zowel de ombouw en opwaardering van de locomotieven. In tegenstelling tot de reizigerstreinen worden spoorgoederenvervoerders niet volledig gecompenseerd, maar voor slechts 50%. De extra kosten van noodgedwongen vervanging van locomotieven wordt zelfs genegeerd. Dit zet volgens RailGood de gewenste groei van het spoorgoederenvervoer en de modal shift van weg naar spoor op (middellange) termijn fors onder druk.

In de desbetreffende nieuwsflits wordt de impact van het kabinetsbesluit op het spoorgoederenvervoer uitvoerig beschreven. Deze nieuwsflist treft u aan op de website van RailGood onder de titel: "Kabinetsbesluit ERTMS bedreigt concurrentiepositie spoorgoederenvervoer: nu boter bij de vis!"