Bezoek koningspaar aan terminal Poznan kroon op het werk

Bron: KNV

Dinsdag, 24 juni 2014

Bezoek koningspaar aan terminal Poznan kroon op het werk

Als onderdeel van het staatsbezoek aan Polen brengt het Koninklijk paar morgen (25 juni) een bezoek aan de treinterminal in Poznan. Daar wordt het tweejarig bestaan van een unieke intermodale spoorgoederenverbinding tussen Nederland naar Polen gevierd. Voor de spoorgoederensector vormt het hoge bezoek aan spoorwegonderneming ERS Railways de kroon op een groots werk. Jarenlang spanden Poolse en Nederlandse autoriteiten en vervoerders zich in, om een concurrerende spoorverbinding tussen de Nederlandse havens en Polen tot stand te brengen.

Precies twee jaar geleden introduceerde ERS Railways het shuttleconcept op Polen en ging de Europese lijndienst van start. Inmiddels is duidelijk dat het een commercieel succes is. De frequentie is inmiddels verhoogd van drie naar zes retourritten per week. Dankzij de shuttledienst is de doorlooptijd van goederenvervoer per trein tussen Rotterdam en Poznan teruggebracht van 36 naar 22 uur. Daarmee is het een aantrekkelijk alternatief voor vervoer over de weg geworden. Tegelijk is de verbinding van Rotterdam met het Poolse achterland aanmerkelijk versterkt.

Europese samenwerking met mooi resultaat
De concurrentiepositie van de Nederlandse industrie en havens wordt in belangrijke mate bepaald door de kwaliteit van internationale spoorverbindingen. Daarom spanden de Poolse en Nederlandse ministeries en beheerders van het spoor (respectievelijk het Poolse PLK en het Nederlandse ProRail) zich samen met hun Duitse collega’s in voor de totstandkoming van drie Europese spoorcorridors van en naar Nederland (zoals beschreven in Verordening EU 913/2010). Een van de drie corridors is de zogenaamde NorthSea Baltic Corridor, die Rotterdam en Poznan met elkaar verbindt.

Nu deze inspanningen hun vruchten af beginnen te werpen vormt het initiatief van ERS Railways een tastbaar bewijs dat Europese samenwerking tot aantrekkelijke resultaten kan leiden. Het vervoeren van goederen per spoor is bovendien zeer milieuvriendelijk. In navolging van het succes, startte ERS eerder deze maand ook met een lijndienst naar het centraal in Polen gelegen Lodz.