De Ad Toet Heuvel op Kijfhoek

Bron: ProRail

Donderdag, 22 maart 2018

De Ad Toet Heuvel op Kijfhoek

Met zijn eigen heuvel op goederenemplacement Kijfhoek wordt Ad Toet door ProRail in het zonnetje gezet. Hij nam vorige maand afscheid als algemeen directeur van de KNV (Koninklijke Nederlandse Vervoer) en krijgt er nu de Ad Toet Heuvel van ProRail voor terug.

Kijfhoek

Kijfhoek is het grootste emplacement van Nederland. Eigenlijk is het een soort sorteercentrum voor treinen. Met 43 verdeelsporen, 14 aankomstsporen en 12 opstelsporen, is het de ideale plek om wagens met verschillende bestemmingen te ontkoppelen en sorteren en daarna weer te koppelen aan andere wagens. Jaarlijks vertrekken en passeren er tienduizenden goederentreinen van en naar diverse bestemmingen in Nederland en Europa. Vanaf de Ad Toet Heuvel verdeelt ProRail de goederenwagons over de verdeelsporen.

Samen werken aan goederenvervoer

Ad Toet had als directeur KNV veel oog voor het goederenvervoer en keek daarbij altijd over de landsgrenzen. Net als ProRail. Een groot deel van het goederenvervoer per spoor in Nederland gaat immers de grens over, naar diverse bestemmingen in Europa. Dat vraagt om voldoende ruimte op het Nederlandse spoor. Maar ook om een goede aansluiting van het spoor op de havens en andere industriële centra. Verder moet het spoor ook goed ‘intakken’ op het Europese netwerk van goederensporen. ProRail werkt daar hard aan. Samen met partijen als de havens, vervoerders, terminals en verladers.