Een zonnige oplossing

Bron: Rail Cargo information Netherlands

Donderdag, 30 juni 2011

Een zonnige oplossing

Hoe groen wilt u het hebben? Managing director D.A. van Riel van Trimodal Europe Group heeft samen met partners uit zijn netwerk een zonnige oplossing gevonden voor een transport van zonnecollectoren naar Leipzig. Neele Logistics, toch een vervoerder met vanouds een focus op de weg, koos voor de trein. Een elektrische trein zelfs, die zo de CO2 over de weg aanzienlijk reduceerde. Van Riel: “Een mooie treffer van groen, groener, groenst”.

De zonnecollectoren worden door een bedrijf uit Duitsland geimporteerd vanuit China en geplaatst in een open veld. Op dit veld staan de zonnecollectoren in slagorde opgesteld. De containers zijn met rederij – what’s in a name – Evergreen op de ECT Delta Terminal in Rotterdam aangeleverd. Na aanlevering met de trein via de Betuweroute op de terminal in Leipzig hebben Duitse en Nederlandse vrachtwagens de lading uitgeleverd op het ‘energieveld’, waar ploegen gereedstonden om de collectoren te plaatsen. De rederijcontainers konden daar in depot achterblijven.

“Neele Logistics zocht een manier om een grote hoeveelheid containers op zeer korte termijn op zijn bestemming te krijgen”, vertelt Van Riel. “Een bestemming zonder wateraansluiting en weinig retourlading.” De expediteur vroeg Trimodal mee te denken. Van Riel: “Onze markt is spoorexpeditie en onze rol is de goede partijen aanbrengen. Waar railvervoerders vaak werken met shuttles en een vaste dienstregeling, kijken wij naar de gaten in de tijd en de leegloop van locs en personeel (machinist en rangeerders). Dat is onze specialiteit. Vooruitdenken, goed plannen, goed volgen, goed oplossen.”

Trimodal schakelde Captrain in voor de tractie, zocht er wagons bij en begeleidde het hele traject met goede communicatie en een systeem voor veiligheid en kwaliteit (SQAS). Dat resulteerde pal na Pinksteren in een vlekkeloze levering binnen vier dagen. “Alle partijen tevreden”, zegt Van Riel en somt de voordelen op: “Elektrisch rijden van terminal naar terminal, punctualiteit en honderd procent betrouwbaarheid, een aanzienlijk aantal vrachtwagens van de weg gehaald en een gunstige prijs-kwaliteitverhouding.”

Vooral voor Neele Logistics is het een opsteker. Het bedrijf heeft zich met dit transport in de markt kunnen versterken. Het transport zou zelfs nog een vervolg kunnen krijgen.  
“Hier zijn complimenten echt op zijn plaats”, zegt Van Riel. “Een expediteur met een grote affiniteit voor het wegtransport gaat overstag. Hij zoekt naar optimalisering en kiest voor CO2-reductie. Dat is een mooi voorbeeld van hoe modal shift in de praktijk kan uitpakken. Mijn stelling is: als je iets wilt doen, moet je het samen doen.”