Eerste lichting Machinisten Railvervoer ontvangt MBO-diploma

Bron: STC Group

Maandag, 15 juli 2013

Eerste lichting Machinisten Railvervoer ontvangt MBO-diploma

Op woensdagavond 10 juli 2013 ontvingen zo’n 40 jongeren als eerste in Nederland een MBO-diploma Machinist Railvervoer. Deze groep volgde de afgelopen twee jaar een  voltijd MBO-opleiding bij het Scheepvaart en Transport College (STC) in Rotterdam. De feestelijke diploma-uitreiking vindt plaats in het gebouw van de STC-Group aan de Lloydstraat 300 in Rotterdam.

Uniek in Nederland
De diploma-uitreiking is een uniek moment voor de Nederlandse railsector. Het STC is namelijk in 2011 als eerste in Nederland gestart met de MBO-opleiding Machinist Railvervoer. Voor die tijd bestond er geen MBO-opleiding voor machinisten en werden zij opgeleid door het bedrijfsleven in de railsector. De opleiding van het STC duurt twee jaar, is in overleg met het bedrijfsleven ontwikkeld en voldoet aan alle eisen die het ministerie van OC&W stelt aan MBO-opleidingen. Het STC is met deze MBO-opleiding gestart omdat railvervoerders dringend behoefte hebben aan de instroom van jonge machinisten. Dit wordt met name veroorzaakt door vergrijzing in de railsector.

Eind vorig jaar ontving de STC-Group als eerste in Nederland een erkenning als opleidingsinstituut voor de treinmachinisten. De STC-Group ontving de erkenning van de Inspectie Leefomgeving en Transport, afdeling rail- en wegvervoer.

95% gelijk aan de slag
Na twee jaar zijn de deelnemers volledig klaargestoomd om zelfstandig een trein te rijden. 95% van de deelnemers die woensdag hun diploma krijgt heeft inmiddels een arbeidscontract bij een railvervoerder getekend. Dit is in veel gevallen de railvervoerder waar de laatste stage heeft plaatsgevonden. De railvervoerders zijn dan ook zeer te spreken over de kwaliteit van de jonge machinisten.

Brede opleiding
De opleiding bereidt de deelnemers voor op een machinistenfunctie bij een goederenvervoerder, personenvervoerder of spooraannemer. De opleiding trekt deelnemers uit het hele land. Er is tijdens de tweejarige opleiding veel aandacht besteed aan theorie en praktijk. In totaal lopen de deelnemers dertig weken stage bij verschillende railvervoerders. Hierdoor bouwen zij brede kennis en ervaring op.