Gematigde groei spoorgoederenvervoer in 2015

Bron: Panteia

Donderdag, 30 juli 2015

Gematigde groei spoorgoederenvervoer in 2015

Panteia verwacht voor het totale goederenvervoer, weg, spoor en binnenvaart, een groei van 1,6% in 2015. Dit blijkt uit de 25e editie van de Korte Termijn Voorspeller (KTV) van Panteia. De onderliggende verwachting is dat de economie van Nederland boven het Europese gemiddelde presteert dit jaar.

De wereldeconomie en wereldhandel beleefde een matige start in 2015, maar in het binnenland zijn de economische tekenen goed. Panteia verwacht een stijging van de hoeveelheid vervoerde goederen in het binnenland van 1,9% in 2015. Op het hoogtepunt van de Trojka onderhandelingen heeft Panteia de gevolgen van een Grexit doorgerekend. Mocht de Grexit er ooit komen, dan zou dat het Nederlandse BBP minder dan 0,1% schaden en geen invloed op het transport hebben.

De vooruitzichten voor 2016 zijn verbeterd, Panteia voorspelt een volumegroei van 2,1%. Dit is een groei van 0,6 procentpunt ten opzichte van de vorige KTV. De concurrentiepositie van Nederland ten opzichte van Europa verbetert volgend jaar, wat leidt tot meer invoer en uitvoer. Dit zal bestaan uit deels andere goederen als voorgaande jaren, omdat vervoer richting Duitsland minder ijzerertsen en kolen zal omvatten.

Spoor minder groei in volume in 2015, meer in 2016
De voorspelling voor het spoorvervoer in 2015 is een groei van 1,2%. Dit is een aanpassing naar beneden als gevolg van teruggelopen volumes in het spoorvervoer tussen Nederland en Duitsland in het eerste kwartaal. Deze terugloop is niet direct gerelateerd aan de Duitse spoorweg stakingen, omdat de daling bij slechts één goederengroep geconstateerd werd. Meer details hierover zijn te vinden in de KTV rapportage.

De productgroepen metaal, chemie en eindproducten zijn traditioneel groepen met hoge volumes. In 2015 blijven deze productgroepen het hardste groeien in de prognose van Panteia, zowel qua groeicijfers als volume. Het volume van de productgroep energie loopt dit jaar naar verwachting al wat terug.

Door toenemende vraag en het daarmee toenemende volume per zending wordt het gunstiger om per trein te vervoeren. Mede daardoor schat Panteia in dat het volume in 2016 met 1,7% groeit. Dit is een aanpassing naar boven sinds de vorige KTV.

De KTV kunt u bestellen via de website van Panteia.