Gerard de Groot van A2B Online Container B.V. verkozen tot Spoorman van het jaar 2017

Bron: Rail Cargo information Netherlands

Maandag, 2 oktober 2017

Gerard de Groot van A2B Online Container B.V. verkozen tot Spoorman van het jaar 2017

Tijdens het Spoorcongres 2017 afgelopen donderdag in Tiel is Gerard de Groot, managing director van A2B Online Container B.V., benoemd tot Spoorman van het jaar 2017. De award werd uitgereikt door John Voppen, COO bij ProRail. In zijn speech gaf Voppen een opsomming van argumenten waarom deze eer Gerard de Groot toekomt. Onderstaand een weergave hiervan:

"Sinds 2013 is Gerard actief in het opzetten van short-sea lijndiensten van en naar de haven van Moerdijk. Inmiddels is door A2B-online een zesde schip in de vaart genomen. Gerard was zich ervan bewust dat hoogfrequente en betrouwbare verbindingen van en naar het achterland essentieel zijn voor de concurrentiepositie van de haven en daarmee ook van de short-sea verbindingen. Daarom heeft Gerard zich vanaf het eerste moment met volle energie en overgave ingezet om de short-sea lading waar mogelijk te vervoeren met het spoor, en met succes. Er rijden momenteel vier shuttles per dag van en naar Moerdijk en deze shuttles transporteren een groot gedeelte van de containers die met de short-sea schepen van en naar Engeland worden vervoerd. Deze prestatie is des temeer bijzonder omdat tot 2013 er in het geheel geen intermodaal spoorvervoer van en naar Moerdijk plaatsvond.

Daarnaast heeft Gerard zich er ook voor ingezet om naast de short-sea lading zogenaamde continentale lading uit de regio West Brabant met deze shuttles te vervoeren. Deze opzet zorgt voor een goede basis om shuttles langdurig break-even te exploiteren.

De combinatie van zijn praktijkervaring als logistiek dienstverlener en zijn visie op de gewenste en noodzakelijke modal shift, hebben er tevens toe geleid dat Gerard is gevraagd om toe te treden tot het bestuur van Rail Cargo Information Netherlands, een rol die hij ook met heel veel enthousiasme vervult.

Alles tezamen verdient Gerard met zijn conceptuele denkkracht rondom spoor- en short-sea en zijn doorzettingsvermogen om één en ander te realiseren met verve de titel Spoorman van het jaar 2017."

De onderscheiding is een initiatief van het voorlichtingsbureau Rail Cargo en wordt jaarlijks uitgereikt aan iemand, die zich als ondernemer sterk maakt voor de promotie van het spoorgoederenvervoer.