Gotthard-basistunnel geopend

Bron: Volkskrant

Vrijdag, 3 juni 2016

Gotthard-basistunnel geopend

Eindelijk was het zover: op 1 juni vond de officiële opening plaats van de Gotthard-basistunnel, met 57 kilometer de langste spoortunnel ter wereld. Nadat de Zwitserse bevolking in 1998 middels een referendum toestemming had gegeven voor de bouw van spoortunnel, werden in 1999 de eerste werkzaamheden begonnen. 

Nu, ruim 15 jaar later, is het huzarenstukje gereed. Maar liefst 13 miljoen kubieke meter rots is uitgehouwen, waarbij boormachines van 400 meter lengte en boorkoppen van 9,5 meter hoogte werden ingezet. Indrukwekkende getallen dus!

Hoewel het merendeel van bergwand bestaat uit hard graniet en in dat opzicht gemakkelijker is te doorboren dan bijvoorbeeld Veengrond, stuitte de boormachine tijdens de bouw op een stuk ‘suikerdolomiet’, een poreuze samenstelling van gruis en water onder hoge druk. Hierdoor lagen de werkzaamheden enkele maanden stil.

De nieuwe tunnel zal voor het spoorgoederenvervoer veel voordelen bieden. De hellingspercentages van de basistunnel zijn veel kleiner dan de huidige Gotthard-spoortunnel. Dit bespaart niet alleen energie en trekkracht, maar biedt ook de mogelijkheid om met dezelfde tractie hogere tonnages te vervoeren. Daarnaast wordt het profiel groter, zodat ook P400- trailers door de tunnel kunnen, en kent het tracé minder bochten, hetgeen bevorderlijk is voor de snelheid. De transportcapaciteit zal ongeveer verdubbeld worden.

Veiligheid krijgt uiteraard hoge prioriteit. Zo zijn twee afzonderlijke tunnels geboord, zodat treinen nooit op elkaar kunnen botsen. Om de 350 meter zijn overdwars verbindingsbuizen aangelegd die als vluchtroute dienen. Op twee plaatsen zijn ondergrondse stations aangelegd, waar treinen in geval van een calamiteit kunnen stoppen om passagiers veilig te laten uitstappen.

De nieuwe tunnel loopt van Erstfeld in het Kanton Uri naar Biasca in Ticino. De Gotthard-basistunnel wordt aangelegd als onderdeel van het Zwitserse AlpTransit-project. Dit project bevat ook de aanleg van de Zimmerberg-basistunnel en de Ceneri-basistunnel.