Lichte groei spoorgoederenvervoer in 2016

Bron: Panteia

Dinsdag, 16 februari 2016

Lichte groei spoorgoederenvervoer in 2016

Onderzoeksbureau Panteia verwacht in 2016 een groei van 2.1% voor het totale goederenvervoer. Dit blijkt uit de 27e editie van de Korte Termijn Voorspeller (KTV) van Panteia. Wel is er sprake van een naar beneden bijgestelde voorspelling. Deze bijstelling komt door negatieve ontwikkelingen, zoals een teruggeschroefde aardgasproductie, toegenomen overheidsuitgaven en een onder druk staande wereldhandel.

Positief zijn de verwachtingen voortkomend uit het nieuwe bindende klimaatakkoord en de lage rente. Op de binnenlandse markt is het vertrouwen de laatste maanden positief gebleven bij zowel producenten als consumenten, en er is sprake van een daling van het aantal faillissementen. Op de wat langere termijn zijn de vooruitzichten minder gunstig. Dit heeft onder andere te maken met de verwachting van een matiging in de groei van de wereldhandel en algemene economische en politieke ontwikkelingen.

Spoorvervoer zal ook een stijging laten zien
De groei van het spoorvervoer zal 1,2% bedragen voor geheel 2015. Panteia verwacht een groei van 1,7% in 2016. Dit is een bijstelling naar beneden voor 2015 en naar boven voor 2016. Het eerste kwartaal van 2015 daalde het volume. Ondanks dat het buitenlandse spoorvervoer onder druk staat, verwacht Panteia wel een groei in het binnenlandse vervoer, met name in 2016.

De vooruitzichten voor het vervoer naar Italië zijn niet erg positief vanwege de slechtere economische vooruitzichten. Daarentegen wordt voor het vervoer naar het oosten (Tsjechië, Polen, Litouwen) een verbetering verwacht vanwege het openen van de Corridor One-Stop-Shop. Het vervoer van containers en eindproducten steeg in 2015. Panteia verwacht in 2016 meer vervoer met betrekking tot het buitenland en ook kansen voor het spoor in het binnenland.