Nieuwe spoorverbindingen zorgen voor winst NMBS Logistics

Bron: SpoorPro

Donderdag, 19 maart 2015

Nieuwe spoorverbindingen zorgen voor winst NMBS Logistics

Door de liberalisering van het spoor te omarmen in plaats van te vrezen heeft spoorgoederenvervoerder NMBS Logistics in vijf jaar tijd ruim 100 miljoen euro verlies in 2009 om weten te buigen tot 11 miljoen euro operationele winst in 2014. Dat zegt CEO Geert Pauwels van NMBS Logistics. “Waar we ons in het begin hebben gericht op overleven en kosten drukken, zijn we nu op een punt aangekomen dat we actief producten ontwikkelen en gebruikmaken van nieuwe technologieën.”

De goederentak van de Belgische spoorwegen was tussen 2008 en 2009 op sterven na dood, toen de crisis er nog bovenop kwam. Met name verspreid vervoer was een zwaar verlieslijdende tak. De liberalisering had toen de eerste concurrentie met zich mee gebracht, waar de monopolist destijds niet tegen was opgewassen. Pauwels: “Het vroegere B-Cargo was te weinig voorbereid op de liberalisering. Doordat de klanten alternatieven kregen, is de onderneming toen een deel van haar volumes verloren.”

In het veranderproces waarin NMBS Logistics weer een winstgevend bedrijf werd, doorliep het bedrijf drie fases, zo stelt Pauwels. “De eerste, net na de liberalisering heeft men te lang lijdzaam toegezien en zijn er veel kansen verloren gegaan om concurrentieel te worden. Vanaf 2008 zijn we het heel actief gaan aanpakken, waarbij we een transformatieproces doorliepen gericht op overleven en kosten verminderen. Nu we financieel sterker staan, zijn we in de derde fase beland, waarin we ons richten op groei en innovatie.”

De spoorgoederenvervoerder is gestart met het ontwikkelen van nieuwe directe, internationale verbindingen voor verspreid vervoer. Zo lanceerde het bedrijf begin van deze maand de Swiss Xpress. Dit is een snelle en rechtstreekse spoorverbinding voor het verspreid vervoer (wagenladingverkeer) tussen België en Zwitserland. Vanuit de haven van Antwerpen en Basel worden aansluitingen verzorgd naar alle spoorterminals in België en Zwitserland.

“Wij hebben nu een product met een snellere verbindingstijd en een hogere kwaliteit, “better, faster, smarter”. Daarmee willen we de modal shift naar het spoor versnellen”, aldus Pauwels. Dit zal niet de laatste verbinding zijn die wij opstarten, want er bestaat een grote vraag naar snelle, directe verbindingen”, zo voorspelt hij.

NMBS Logistics opent binnenkort nog een andere, nieuwe verbinding voor verspreid vervoer. Welke dat is, wil zij nog niet onthullen. Bij verspreid vervoer wordt een goederentrein samengesteld met wagons van verschillende bedrijven. Het verspreid vervoer was tot voor kort verlieslatend bij NMBS Logistics.

Een uitgebreide versie van dit artikel treft u aan op de website van SpoorPro.