Nieuwe stimulans voor Europees goederenvervoer

Bron: ProRail

Donderdag, 12 november 2015

Nieuwe stimulans voor Europees goederenvervoer

Het inzetten van goederentreinen tussen de havens van de Noordzee en bestemmingen in Noord – Duitsland, Tsjechië, Polen en Litouwen wordt voortaan een stuk makkelijker. Vanaf vandaag kunnen goederenvervoerders voor deze route bij één loket terecht voor het aanvragen van treinritten. Voorheen moest voor elk land waar de trein doorheen rijdt een aparte aanvraag worden gedaan.

De goederencorridor Noordzee-Oostzee loopt vanaf de havens van Antwerpen, Rotterdam, Amsterdam, Wilhelmshaven, Bremen en Hamburg via Duitsland naar Polen, Tsjechië en Litouwen. De corridor wordt intensief gebruikt. Zo rijdt er zes keer per week een containertrein tussen Rotterdam en Poznan, tien keer per week een trein met auto’s tussen Gent en Almhült, en vier keer per week een trein met vloeibare bulkgoederen tussen Terneuzen en Schkopau. Deze en andere treinen maken (deels) gebruik van de corridor.

One Stop Shop
Goederenvervoerders kunnen vanaf nu de capaciteitsaanvragen voor alle zes landen van de goederencorridor Noordzee-Oostzee via één loket aanvragen. Het ene loket, met de naam Corridor-One Stop Shop (C-OSS), betekent een enorme vereenvoudiging van het aanvraag- en verdeelproces voor het internationale goederenvervoer. De C-OSS is een samenwerking tussen inframanagers uit Nederland, België, Duitsland, Tsjechië, Polen en Litouwen en is gehuisvest bij DB Netz in Duitsland.

Grenzeloos spoorgoederenvervoer
Om internationaal goederenvervoer per spoor te bevorderen werkt ProRail nauw samen met alle betrokken spoorpartijen. Zo worden dienstregelingen en werkwijzen (van bijvoorbeeld verkeersleidingsposten) in de verschillende landen steeds beter op elkaar afgestemd. De Noordzee-Oostzee corridor is een van de negen goederencorridors die de Europese commissie heeft vastgesteld om het goederenvervoer te vereenvoudigen en te stimuleren. Uiteindelijk doel is een grenzeloos Europees goederennetwerk.