Ocean Meets Rail: 2017 wordt het jaar van het spoor

Bron: Port of Rotterdam

Donderdag, 2 februari 2017

Ocean Meets Rail: 2017 wordt het jaar van het spoor

Maar liefst 80 vertegenwoordigers van nationale en internationale bedrijven uit de shortsea-, deepsea- en railsector woonden 24 januari het jaarlijkse Ocean Meets Rail evenement van het Havenbedrijf Rotterdam bij.

 

De multimodale haven ziet een verandering aankomen door de nog grotere schepen die binnenkort naar de haven komen. Het lage water op de rivieren en drukker wordende wegen bieden kansen voor het spoor. Tijdens het evenement kregen de railoperators de mogelijkheid om zichzelf te presenteren tijdens de ‘markt’. Voor het eerst konden bezoekers ook aan verschillende workshops deelnemen.

Eén van de workshops stond in het teken van samenwerking op Europese bestemmingen. De deelnemers van GVT Intermodal, de Chengdu China Connection, vinden het erg interessant om te horen wat er allemaal speelt binnen de West-Europese branche. “Wij kunnen leren van alle verschillende inzichten die we vandaag hebben gekregen in de ‘poorten’ van Europa. Dit nemen we mee als we kijken naar onze eigen netwerken.”

Een andere workshop ging over succesfactoren bij het beginnen van een treinnetwerk, gepresenteerd door Cor Hoenders (Spoorman van het jaar 2012 en directeur van het voorlichtingsbureau Rail Cargo). Volgens hem is één van de oplossingen ‘rail awareness’. “Dit is de eerste stap naar een positieve kijk op alle mogelijkheden die het spoor te bieden heeft. Dit is hét moment om met rail in zee te gaan.”

De derde workshop stond in het teken van de mogelijkheden in Centraal en Oost-Europa. De informatieve workshop ging dieper in op de grensgebieden en verbindingsmogelijkheden. Verschillende partijen lieten weten welke landen gunstig zijn om zaken mee te doen en hoe de havenautoriteiten hieraan bij kunnen dragen.