Opnieuw fors aantal aanmeldingen voor eerste railopleiding bij het Scheepvaart en Transport College

Bron: STC-Group

Maandag, 30 juli 2012

Opnieuw fors aantal aanmeldingen voor eerste railopleiding bij het Scheepvaart en Transport College

Komend schooljaar verwelkomt het Scheepvaart en Transport College (STC)  opnieuw ruim 50 nieuwe deelnemers voor de MBO-opleiding Machinist Railvervoer. Daarmee komt het totaal aantal deelnemers aan deze opleiding op ruim 100. Medio volgend jaar stroomt de eerste lichting gediplomeerde machinisten railvervoer uit.

Eerste in Nederland
Afgelopen schooljaar startte het STC als eerste MBO-opleider in Nederland met de opleiding Machinist Railvervoer. Voor die tijd bestond er geen MBO-opleiding voor machinisten. Zij werden opgeleid in de praktijk. De MBO-opleiding van het STC is een tweejarige MBO-opleiding op niveau 3 die samen met bedrijven uit de railsector is ontwikkeld.  “Onze opleiding is een brede opleiding die de deelnemers voorbereidt op een machinistenfunctie bij een goederenvervoerder, personenvervoerder of spooraannemer. De deelnemers lopen tijdens hun opleiding stage (beroepspraktijkvorming) bij alle drie de bedrijfstakken. Zo kunnen zij een gedegen keuze maken voor het soort bedrijf waar zij na de opleiding willen gaan werken.  Dat maakt de STC-opleiding uniek in Nederland”, aldus Maike Kooijman, projectmanager Rail bij het STC. In juni 2013 stroomt de allereerste lichting gediplomeerde machinisten uit. “Dit is een uniek moment voor de Nederlandse railsector. Uiteraard zullen we dit moment aangrijpen om het vak van machinist uitgebreid onder de aandacht te brengen onder jongeren. De sector zit immers te springen om nieuwe machinisten.” 

Landelijke aantrekkingskracht
De opleiding van het STC wordt aangeboden in Rotterdam en trekt deelnemers uit het hele land. Diegenen die ver van school wonen, kunnen terecht bij STC-Loopplank. STC-Loopplank regelt huisvesting en begeleiding voor deelnemers en studenten en biedt daarmee een veilig (t)huis weg van huis.