Overname ZSSK Cargo door PKP Cargo zeer waarschijnlijk

Bron: Rail Business

Maandag, 25 februari 2013

Overname ZSSK Cargo door PKP Cargo zeer waarschijnlijk

In de geplande verkoop van de Slowaakse staatspoorwegen Zeleznica Spolocnost Cargo Slovakia (ZSSK Cargo) komt beweging. De Slowaakse overheid zoekt voor de financieel noodlijdende onderneming met een schuld van circa 600 miljoen Euro reeds langere tijd een strategische partner. 

Tot nu toe werd het Tsjechische CD Cargo als voornaamste kandidaat beschouwd, maar is deze onderneming zelf in financiële moeilijkheden terecht gekomen. Uit een recent bericht in de Slowaakse krant "Hospodarske Noviny" blijkt dat het Poolse PKP Cargo zich in de overnamegesprekken heeft gemengd.

PKP Cargo breidt de laatste tijd sterk uit en heeft onlangs in 2012 nog een licentie gekregen voor toegang op het Oostenrijkse spoorwegnet. In het verkeer tussen Polen en Hongarije zijn de Poolse en Slowaakse railgoederenvervoerder thans sterk met elkaar in concurrentie. Door de overname zou deze situatie worden opgelost.

ZSSK vreest tevens een sterke teruggang van het kolenverkeer aangezien het staalkonzern U.S. Steel Kosice in de verkoop staat. Russische dan wel Oekraïnse kopers kunnen de staalproductie naar het oosten verschuiven en daarmee een terugval in de vraag naar transportdiensten teweeg brengen. Een overname door PKP Cargo lijkt daarmee zeer waarschijnlijk.