Partnership in betrouwbaarheid

Bron: Fast Forward (ECT)

Maandag, 11 mei 2015

Partnership in betrouwbaarheid

Sinds januari 2015, laten European Gateway Services (EGS) en H&S Container Line samen een directe containertrein rijden tussen Rotterdam en Straatsburg in noordoost Frankrijk. De belangrijkste aantrekkingskracht voor klanten is de betrouwbaarheid.

“In het EGS netwerk kunnen we klanten nu ook twee keer per week een directe trein op het gebied van de Bovenrijn bieden, ”zegt Paul Zoeter, netwerkmanager bij EGS. “Lading die in Rotterdam op dag A op het spoor gaat, komt op dag B aan Straatsburg en vice versa. Het is onze ambitie om zo snel mogelijk het aantal vertrekken in beide richtingen op te voeren naar vier." 

EGS gebruikt het Duitse spoornet voor deze treindienst. Vanaf Rotterdam gaat de trein via Venlo naar het Duitse Kehl, tegenover Straatsburg aan de andere kant van de Rijn. Een rangeerlocomotief trekt de trein over de Rijnbrug naar de Container Terminal Strasbourg - Nord.

Vanaf Kehl en Straatsburg heeft H&S Container Line al enige tijd eigen binnenvaartdiensten op Rotterdam en de Belgische havens. Men miste echter een railverbinding met Rotterdam, legt Maik Bastian, general manager van H&S Container Line uit. “Samen met EGS hebben we dat gat nu gedicht."

Straatsburg is een perfect startpunt voor haven-deur logistieke oplossingen,” zeggen de twee partners. “We zitten hier in het hart van de bedrijvigheid. Aan de Bovenrijn zitten talloze Europese Distributie Centra, terwijl bier, meel (regio Straatsburg), papier en machines (regio Kehl) de nieuwe verbinding veel potentiele uitgaande lading (export) kunnen leveren.

Omdat Rotterdam voor diepzeediensten vaak eerste en/of laatste aanloophaven in Europa is, kunnen klanten hun voordeel doen met kortere transittijden. “Hierbij aansluitend is Straatsburg een draaischijf voor efficiënt doortransport dieper Frankrijk in”, verduidelijken Bastian en Zoeter. "Naar het zuiden is de eerstvolgende achterlandterminal Lyon, 500 kilometer verderop. Daar ligt niets tussen.” Natuurlijk is het ook belangrijk dat de Container Terminal Strasbourg - Nord uitgebreide depot-faciliteiten heeft. Daardoor kunnen lege containers gemakkelijk geherpositoneerd worden.

EGS en H&S Container Line realiseren zich dat betrouwbaarheid cruciaal is voor het welslagen van de nieuwe treindienst. "We doen er daarom alles aan om de treinen op tijd te laten vertrekken en aankomen. Onze dienstverlening aan de klant is zo betrouwbaar als een Zwitsers horloge.”