Proef met hybride rangeerlocs van Alstom gestart in Beieren

Bron: International Railway Journal

Maandag, 5 augustus 2013

Proef met hybride rangeerlocs van Alstom gestart in Beieren

Vervoerder DB Schenker Rail, producent Alstom, leasemaatschappij DAL en de Duitse deelstaat Beieren hebben per 1 augustus een gezamenlijk project geïnitieerd waarbij een proef wordt gedaan met hybride rangeerlocomotieven in het zuiden van Duitsland.

In de overeenkomst is vastgelegd dat DAL vijf drie-assige HR hybride locomotieven zal bestellen bij producent Alstom. Deze zullen voor een periode van acht jaar worden geleased aan DB Schenker. Vanaf 2015 zullen de hybride rangeerlocs worden ingezet voor rangeerwerk in Nürnberg en Würzburg. De locomotieven worden uitgerust met een 350 kW dieselmotor die voldoet aan de Europese Stage IIIB emissie-standaard, maar DB verwacht voor 80% van de tijd de locomotieven hybride (op accu) te kunnen opereren.

Het project wordt gefinancierd met steun van de Beierse deelstaat en heeft tot doel om de inzetbaarheid van hybride rangeerlocs te demonstreren. Tijdens de proef zal studie worden gedaan naar de operationele karakteristieken, evenals naar energieverbruik, uitstoot en onderhoudskosten.

Afgelopen jaar kwam Alstom ook al tot een contract met Volkswagen voor het leveren van vier H3 hybride rangeerlocs in 2014 ten behoeve van het rangeerwerk op het fabrieksterrein in Wolfsburg.