ProRail verbetert spoor met spectaculaire trein

Bron: ProRail

Vrijdag, 14 oktober 2011

ProRail verbetert spoor met spectaculaire trein

Van zaterdag 15 tot en met zondag 23 oktober voert ProRail een ingrijpende spoorvernieuwing uit in Bodegraven. Voor de ondergrondverbetering zal een werktrein van Swietelsky van1,2 kilometerworden ingezet. Deze grootste trein van Europa is voor het eerst in Nederland aan het werk. Deze verbetering zorgt voor een stabiel spoor en comfortabel vervoer.

Deze werkzaamheden zijn een onderdeel van de totale spoorverbetering op het traject Alphen aan den Rijn - Woerden. Voor een goed resultaat worden zes veeonderdoorgangen weggehaald, drie wateronderdoorgangen op essentiële plekken teruggebouwd en nieuw spoor aangelegd.

Grootste spoormachine van Europa
ProRail past een duurzame en structurele oplossing toe om de zachte veengrond die kenmerkend is voor Bodegraven, te verstevigen. Bij de grondverbetering zet ProRail voor het eerst in Nederland de grootste spoormachine van Europa in. Deze Oostenrijkse spoormachine van Swietelsky met een lengte van ruim een kilometer tilt het spoor op, graaft de grond af en stort een speciale laag grond terug die verzakking tegengaat. De grondverbetering vindt plaats over een afstand van1000 meter.

Primeur voor Nederland
De duurzame methode voor ondergrondverbetering wordt in Duitsland en Oostenrijk al toegepast en is voor Nederland een primeur. Na Bodegraven gaat de machine direct weer op transport naar het buitenland. Belangstellenden waaronder bewoners kunnen de machine op vrijdag 21 oktober aan het werk zien. Houd hiervoor de website www.prorail.nl/bodegraven in de gaten.