Railport Brabant stap dichterbij

Bron: Spoorpro

Maandag, 15 oktober 2012

Railport Brabant stap dichterbij

Sonja van der Graaf van ProRail Regio Zuid en wethouder Roel Lauwerier van de gemeente Tilburg hebben begin deze maand een overeenkomst ondertekend voor de wederzijdse aan- en verkoop van grond voor de realisatie van de terminal Railport Brabant. Dit meldt Spoorpro op haar website.

Met de realisatie van Railport Brabant worden de activiteiten op spooremplacement ‘Tilburg Goederen’ in het centrum van Tilburg verplaatst naar bedrijventerrein Loven. Dit geeft meer ruimte in het centrum van Tilburg en maakt het ook mogelijk voor goederentreinen van vierhonderd meter om de stad te bereiken.

Tilburg heeft van ProRail 23.937 m2 grond gekocht. ProRail nam van de gemeente op Loven 28.374 m2 grond over. De maatregelen verbeteren de bereikbaarheid van Tilburg en verminderen onnodige spoorbewegingen.

Wethouder Laurier: “De Railport Brabant op het bedrijventerrein Loven is door deze ondertekening weer een stap dichterbij. De railport voorkomt ook dat de treinen moeten doorrijden naar Den Bosch om daar te keren en naar Tilburg terug te rijden. De ondertekening markeert bovendien een belangrijke stap in de ontwikkeling van Tilburg als het logistieke hart van Brabant, goed bereikbaar via weg, water én spoor.”

Railport Brabant is een belangrijke multimodale schakel die spoorvervoer tussen Brabant en vele Europese bestemmingen mogelijk maakt. De terminal sluit direct aan op de Brabantroute en ontsluit hiermee Centraal, Zuid- en Oost-Europa.