Rollende Landstrasse heeft wind mee door rijverboden Tirol

Bron: NT

Maandag, 28 november 2011

Rollende Landstrasse heeft wind mee door rijverboden Tirol

Door de rijverboden voor een aantal categorieën vrachtauto's in de Oostenrijkse deelstaat Tirol heeft de 'Rollende Landstrasse' een duidelijke impuls gekregen. Dat stellen onderzoekers van de Wirtschaftsuniversität in Wenen in een studie in opdracht van het Oostenrijkse verkeersministerie.

De Rollende Landstrasse is een trein waarop vrachtauto's begeleid door hun chauffeurs worden vervoerd. De onderzoekers ondervroegen een kleine honderd wegvervoerders, expediteurs en verladers. Gebleken is daarbij dat vooral vervoerders door de zogenoemde 'sectorale' rijverboden worden getroffen. Voor verladers hakken die rijverboden er minder in.

Tirol weert vrachtauto's die zogenoemde laagwaardige goederen vervoeren (bijvoorbeeld stenen, aarde, afval) van zijn wegen. De deelstaat wil het spoorvervoer tussen het zuiden van Duitsland en Noord-Italië bevorderen. Er zijn plannen voor een uitbreiding van het aantal spoordiensten in de regio. Nieuwe shuttletreinen tussen München en Bologna en tussen Wolfurt (Vorarlberg) via Hall (Tirol) naar Verona zouden nog eens ruim 300.000 ton aan lading van de weg naar het spoor kunnen halen, zo heeft de Weense studie uitgewezen.