TX Logistik introduceert NiKRASA-systeem op spoorverbinding Rotterdam - Nürnberg/ München

Bron: TX Logistik

Maandag, 16 maart 2015

TX Logistik introduceert NiKRASA-systeem op spoorverbinding Rotterdam - Nürnberg/ München

Afgelopen woensdag is een succesvolle proef met het NiKRASA-systeem uitgevoerd op de CTT Terminal in Pernis, waarmee ‘niet-kraanbare’ trailers  op spoorwagons gezet kunnen worden.

De opleggertruck is in Europa het dominerende transportmiddel op de weg. Zo’n 85 procent van deze trailers zijn echter niet per kraan verlaadbaar. Dat zijn alleen in Duitsland al zo’n 300.000 eenheden, terwijl er op de Europese wegen momenteel meer dan 800.00 niet per kraan verlaadbare trailers rijden.

Om die reden heeft TX Logistik in samenwerking met bayerhafen Gruppe en Logistik-Kompetenz-Zentrum Prien het NiKRASA-systeem ontwikkeld. NiKRASA staat voor “nicht kranbare Sattelauflieger” ofwel “Niet per kraan verlaadbare opleggers”. Het grote voordeel is volgens TX-directeur Norbert Rekers dat er in vergelijking met eerder ontwikkelde systemen geen hoge investeringen voor nodig zijn en dat het toegepast kan worden op de meeste bestaande opleggers en met bestaand overslagmaterieel, zoals portaalkranen en reach stackers.

NiKRASA is reeds geschikt voor zo’n 80 procent van alle standaard trailers. Met een variant is het systeem inmiddels ook aangepast voor het verladen van megatrailers. Na eerste testritten wordt NiKRASA sinds juli 2014 door TX Logistik toegepast in de praktijk. Op de trajecten tussen Padborg (Denemarken) en Verona (Italië), Herne – Verona als ook tussen Bettembourg en Triëst wordt inmiddels gebruik gemaakt van NiKRASA.