Uitbreiding shuttle Rotterdam – Nürnberg/ München een feit

Bron: Rail Cargo information Netherlands

Dinsdag, 26 maart 2013

Uitbreiding shuttle Rotterdam – Nürnberg/ München een feit

Met het overslaan van een container vanaf een binnenvaartschip direct op het spoor werd afgelopen donderdag 21 maart op de terminal van CTT Rotterdam het startsein gegeven voor een nieuwe extensie op de bestaande spoorshuttle van European Gateway Services (EGS) en TX Logistik op Nürnberg en München. De container was afkomstig uit het Antwerpse/ Zeeuws havengebied en per barge naar de Rotterdamse haven getransporteerd.

De uitbreiding betreft een gezamenlijk initiatief van CTT Rotterdam, PSA Antwerpen, TX Logistik en Zeeland Seaports, aangezien een rechtstreekse spoorverbinding vanuit de haven van Antwerpen op Beieren momenteel ontbreekt. Per barge worden daarom containers verscheept vanuit de havens van Antwerpen, Terneuzen en Vlissingen naar de CTT terminal in Rotterdam. Die worden meteen op de trein gezet richting Nürnberg of München.

Voorafgaand aan de ceremonie benadrukte Koerd Reijken, Managing Director van CTT Rotterdam, het belang van de samenwerking tussen binnenvaart en spoor. Ook Norbert Rekers, Director Intermodal bij TX Logistik, gaf aan zeer tevreden te zijn met de mogelijkheid extra lading te genereren uit de genoemde havens. “Hiermee kunnen we de bezettingsgraad van de treinen nog meer verbeteren en mogelijkerwijs de frequentie opschroeven van 3 naar 4 vertrekken per week in beide richtingen”, aldus Rekers.

Filip Mercks, Commercial Manager bij PSA Antwerpen, merkte op dat vanuit Antwerpen tot op heden geen rechtstreekse mogelijkheden zijn in het intermodale spoorvervoer naar Beieren en vice versa. Middels dit nieuwe initiatief via CTT Rotterdam worden de havens van Antwerpen, Terneuzen en Vlissingen beter ontsloten naar deze regio. De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen.