Unieke ERTMS-railsimulator STC-Group bereidt machinisten railvervoer optimaal voor op nieuw railbeveiligingssysteem

Bron: STC Group

Maandag, 15 juli 2013

Unieke ERTMS-railsimulator STC-Group bereidt machinisten railvervoer optimaal voor op nieuw railbeveiligingssysteem

Met ingang van het nieuwe schooljaar kunnen MBO’ers die bij het Scheepvaart en Transport College (STC) een opleiding tot Machinist Railvervoer volgen, oefenen op een nieuwe ERTMS-railsimulator. Deze simulator geeft het STC (onderdeel van de STC-Group) de mogelijkheid om de machinisten-in-opleiding goed voor te bereiden op het nieuwe Europese railbeveiligingssysteem (ERTMS).

De Level 2 simulator is ook bij uitstek geschikt voor de bijscholing van reeds actieve machinisten en treindienstleiders. De leverancier van de railsimulator is Plurel B.V. Beide partijen tekenden gisteravond in Rotterdam een overeenkomst.

Realistisch beeld
Het nieuwe Europese treinbeveiligingssysteem ERTMS wordt op steeds meer routes in Nederland ingebouwd. Nederland loopt in Europa voorop bij de introductie van het systeem. De moderne ERTMS-simulator die de STC-Group heeft aangeschaft, geeft een zeer realistisch en gedetailleerd beeld van de praktijk. De scenario’s zijn namelijk gebaseerd op onder andere de baanvakken van de Betuweroute, HSL-Zuid, de Hanzelijn en het traject Amsterdam – Utrecht.

Interactie
Met de simulator kunnen alle praktijksituaties op een dynamische wijze en in een veilige omgeving worden geoefend. Ook is het mogelijk om met behulp van de simulator de interactie tussen machinist en treindienstleiding te trainen. Deze simulator stelt de STC-Group nog beter in staat om goed opgeleide en breed inzetbare machinisten af te leveren.

Voucher
De MBO’ers Machinist Railvervoer die afgelopen woensdag als eerste in Nederland hun MBO-diploma ontvingen, kregen een voucher uitgereikt. Deze voucher geeft hen het recht om in het najaar nog een training op de nieuwer ERTMS-simulator te volgen.