Stel uw vraag
Geplaatst op 30-04-2014

Alpha Trains investeert in de aankoop van locomotieven en breidt aanbod uit met full service

“De spoormarkt is de laatste jaren sterk in beweging, waarbij ladingpakketten niet zelden verschuiven van de ene naar de andere vervoerder. Hierdoor hebben vervoerders behoefte aan kortlopende contracten. Voorheen werden contracten afgesloten van 5-6 jaar. Tegenwoordig bieden wij contracten aan op maat, afhankelijk van de behoefte van de klant. Dit biedt de vervoerders meer flexibiliteit. Tengevolge van de economische heropleving zien wij overigens sinds 2010 weer een verschuiving naar de langere termijncontracten.

Naast het bieden van flexibiliteit streven wij ernaar om onze klanten een zo compleet mogelijk servicepakket te bieden. Daarom gaat Alpha Trains sinds januari van dit jaar de markt in met een full service aanbod. Dat wil zeggen de verhuur van de locomotief inclusief het onderhoud en de verzekering. In de praktijk blijkt dat meer en meer vervoerders zich primair willen focussen op de logistieke disciplines van de onderneming en het fleetmanagement liever uitbesteden. Een full service contract sluit daar naadloos op aan doordat Alpha Trains nu verantwoordelijk is voor het onderhoud (preventief, correctief en groot onderhoud). Alpha Trains ondersteunt zodoende de vervoerders in hun documentatieverplichtingen naar IL&T toe. Daarnaast geeft Alpha Trains een beschikbaarheidsgarantie aan de klant, zodat - indien relevant - vervangende alternatieven worden aangeboden. Normaliter ligt dit risico bij de klant zelf.

Vooralsnog wordt dit full service aanbod enkel aangeboden voor diesel locomotieven (G1000, G1206 en G2000). Het is echter de bedoeling deze service op termijn uit te breiden naar de gehele vloot. De groeiende interesse naar multisysteem locomotieven was een van de belangrijkste redenen voor aankoop van de vloot van Royal Bank of Schotland. Op basis van het totaal aantal locomotieven blijft Alpha Trains daarmee de grootste leasing maatschappij voor cargo locomotieven in de markt.”

Katarina Stancova, Commercial Manager Alpha Trains België - Nederland

Katarina Stancova, Commercial Manager Alpha Trains België - Nederland