'Communicatie is in het spoorvervoer essentieel'
Er zijn twee aandeelhouders, Nijhof Wassink in Rijssen en Multimodaal Container Services (MCS) in Drachten. Beide bedrijven hebben ook een belang in de Container Terminal Twente (CTT). Dat ondersteunt hun spooractiviteiten richting Duitsland, Polen en Rusland. We hebben in Pernis een volledig trimodale terminal met een kade voor binnenvaart en shortsea. Pal achter de kade hebben we 650 meter railaansluiting, waarbij we de treinen behandelen met reach stackers.
Veel goederenstromen lopen richting Polen. De goederen lopen uiteen van kunststofkorrels tot chemische en petrochemische producten. We hebben een dagelijkse spoorverbinding op Kutno, in het hartje van Polen tussen Poznan en Warschau. Daar is de inlandterminal van PCC Intermodal gevestigd. Nijhof Wassink zit daar eveneens, op een aangrenzende locatie. Hun producten kunnen dus vanaf PCT met de trein direct naar Polen. Vandaar het belang van deze terminal. MCS heeft zijn core in de binnenvaart en belangen in een aantal terminals in Nederland. De terminal van PCT past goed in dat geheel.
’s Morgens komt er hier een trein van DB Schenker en we hebben de dagelijkse trein naar Polen. Er zit flinke groei in en we gaan af op een situatie waarbij er nog eens drie treinen per dag bijkomen richting Italië. Daarbij wordt de mogelijkheid onderzocht van een portaalkraan voor het laden en lossen op het spoor. Dat is natuurlijk een flinke investering. Maar het heeft een groot operationeel voordeel. Met de reach stackers doen we een trein in drie uur, met de portaalkraan gaat dat lukken binnen twee uur. Dat is natuurlijk heel aantrekkelijk.
Communicatie is in het spoorvervoer essentieel. Als er vertragingen zijn, dan moet je dat kunnen doorgeven aan de klant voordat hij zelf bij je aanklopt. We werken aan een nieuw contract met een Russische partij die vanuit St. Petersburg containers per shortsea naar Rotterdam wil vervoeren, die vervolgens hier op de trein gaan naar Italië. Die stroom is helemaal uitgerust met tags, zodat de gehele trein online kan worden gevolgd zodra hij is geladen en weggestuurd. Zulke real-time informatievoorziening is cruciaal.
We zien weleens wat frictie ontstaan tussen de verschillende railoperators en ook dat heeft alles met communicatie te maken. Maar intussen zijn we wel van elkaar afhankelijk. Communicatie lijkt makkelijk, maar iedereen heeft zijn eigen computersysteem. Er zijn nog geen interfaces. Dat is het traject van ketenoptimalisatie dat al jaren speelt in de Rotterdamse haven en waar hard aan gewerkt wordt, bijvoorbeeld in Portbase. Het is een uidaging op zich dit proces te stroomlijnen.
Je hebt te maken met kleine en grote partijen. Er zijn er die alleen maar shunten en die shunten en treinen configureren. We hebben al die partijen nodig, want wij zijn degenen die de goederenstromen aan elkaar kunnen knopen. Wij zijn een verbindende schakel. We hebben niet de positie van de verlader, die opdracht kan geven om te vervoeren en het verder kan overlaten aan de markt. Wij moeten, communiceren, samenwerken en zo nodig onderhandelen. Maar we zitten er bovenop en zorgen voor een strakke én efficiënte organisatie.
Duurzaamheid staat centraal bij PCT. Zelfs op een gewone terminal kun je op dat punt veel bereiken. Om een voorbeeld te noemen, een gemiddelde reach stacker gebruikt rond de dertig liter diesel per uur. Onze nieuwe reach stacker gebruikt maar 21 liter. Als zo’n voertuig drieduizend uur per jaar draait, levert dat een besparing op van bijna dertigduizend liter brandstof en dus ook veel minder CO2 en roet. We zijn tevens van plan om te gaan werken met een elektrische walkraan die dus helemaal geen uitstoot oplevert. Ook dat is een investering, maar we kiezen bewust voor die groene stap extra.’
Koerd Reijken
Pernis Combi Terminal
Koerd Reijken, Managing Director van Pernis Combi Terminal