Focus Amsterdam
“NYK is een wereldwijd opererende transportonderneming met de nadruk op de grote zeevaart. De rederij beschikt over een vloot van circa 800 schepen - waaronder ruim 150 containerschepen - die alle oceanen bevaren. Daarnaast hebben we eigen vliegtuigen, treinen en trucks. Bij NYK werken 55.000 mensen en in 2007 haalden we een omzet van ruim 18 miljard dollar. 3 jaar geleden deden we in Europa nog 70 procent van het landverkeer over de weg. Gezien onze milieudoelstelling van weinig CO2-uitstoot, is de binnenvaart voor een deel van de weglading zeker een goede keuze. Maar omdat we in ons pakket relatief veel (duurzame) lading en andere just-in-time-goederen hebben, moesten we tegelijk ook op zoek naar een sneller alternatief, dat zou kunnen concurreren met het wegtransport. Dat werd het spoor.”
“Zeker als onze treinen door elektrische locs worden getrokken, scoren we nog beter op milieugebied. Hoewel onze klanten aanvankelijk sceptisch tegen het goederenvervoer per spoor aankeken, hebben ze het spoor inmiddels wel geaccepteerd. Als het allemaal rijdt volgens het boekje, is het echt een prima modaliteit. Het is alleen jammer dat het regelmatig níet zo gebeurt... Klanten zijn milder bij het accepteren van vertragingen op het spoor enkel en alleen als er sprake is van overmacht, een ‘act of God’: extreme weersomstandigheden, ongevallen en dergelijke. Maar ik hoef niet bij ze aan te komen, als ik vertel dat er onverwacht een baanvak op slot zat voor onderhoud. Zoiets kun je immers plannen én helder communiceren. Dat mis ik bij de infrabeheerders. Als wij - in geval van versperring of vertraging - geen gebruik kunnen maken van onze ingekochte paden, bieden ze bijvoorbeeld geen alternatieven (omleidingsroutes of andere dienstregelingpaden) aan. Wachten is dan het enige devies. Ik zou graag zien dat de infrabeheerders ten aanzien van het goederenvervoer een pro-actieve houding ontwikkelen en zich bewust worden van onze markt.”
“Zoals wellicht bekend rijden wij vanuit Amsterdam 1 trein per week naar Tsjechië en 4 treinen per week naar Duisburg. In Amsterdam beschikken we over een eigen terminal (Ceres Paragon) en in Duisburg delen wij een trimodale terminal met een andere rederij en Duisport. Boeken en beladen hebben we in eigen hand, we zijn dus onze eigen railoperator. Vanuit Rotterdam rijdt NYK twee treinen per week naar Duisburg. We hebben absoluut meer ladingpotentieel om hier meer per spoor te doen. Maar de overslagcapaciteit in Rotterdam nadert zijn maximale capaciteit. Wellicht dat met de ingebruikname van de EuroMaxx-terminal er wat meer lucht zal ontstaan op de Maasvlakte. Bovendien is het dringend nodig de railinfrastructuur in het Rotterdamse havengebied flink uit te breiden. Dat zal echter nog wel enige tijd vergen...”
“...daarom is het ook niet verwonderlijk dat NYK de focus in Nederland momenteel richt op de haven van Amsterdam wat spoor betreft. De Ceres-terminal kan zeker 15 à 20 treinen per week meer behandelen en bovendien is er nog voldoende capaciteit beschikbaar op het traject Amsterdam – Utrecht – Arnhem – Emmerich. Maritieme lading die in Amsterdam aankomt op Ceres, kan eventueel gebruik maken van NYK als railoperator.”
“Ik ben ontegenzeggelijk tevreden over de privatisering die bij de tractieleveranciers heeft plaatsgevonden. Wij werken met ITL, een van de nieuwkomers op dit vlak. Ze doen hun werk uitstekend. Ondertussen zie je wel weer een consolidatie van de markt optreden zodat waarschijnlijk enkele grote spelers overblijven. Dat is niet erg, als hun klantgerichte manier van denken maar behouden blijft.”
Savi Merino
general manager
Inland Operations North Continent
NYK Line Benelux BV
Savi Merino, general manager NYK Line