“Focus op veiligheid en betrouwbaarheid”
In 2009 en 2010 hebben we bijvoorbeeld enkele honderden wagons voor staalrollen (Shimmns), kolen (Falns) en open bakken (Eanos) laten bouwen. Verder heeft VTG vorige maand een overname gedaan, waardoor er circa 1.100 graanwagons aan de vloot zijn toegevoegd. We hebben langdurige relaties met meer dan duizend bedrijven in sectoren als chemie, mineraal olie, energie, automotive, papier- en graanindustrie. In principe kan VTG voor elk producttype een wagon aanbieden.
Railgoederenvervoerders creëren flexibiliteit door wagons te huren bij VTG naast hun eigen materieel. Zo hoeven ze niet voor een langere periode te investeren in bepaalde assets. De natuur van onze business is, dat we een milieuvriendelijke dienst verlenen. In vergelijking met weg- en luchttransport is het spoorvervoer de veiligste en milieuvriendelijkste modaliteit. De integratie daarvan in de bestaande logistiek van bedrijven is een taak die ons na aan het hart ligt.
VTG heeft een uitgebreid netwerk van workshops, partners en mobiele teams paraat, wat het mogelijk maakt om een internationaal gestandaardiseerde service te bieden en te waarborgen waar dat nodig is zonder grote afstanden te moeten overbruggen. Er zijn in Europa twee werkplaatsen in eigendom, in Bruehl bij Keulen en het Franse Joigny. Bij Graaf In Elze is een eigen werkplaats waar wagons worden ontwikkeld en gebouwd en tevens zeer complexe reparaties kunnen worden uitgevoerd.
De economische crisis zoals we recent voor de kiezen hebben gehad, heeft VTG niet ongemoeid gelaten, al is het minder ernstig dan je zou verwachten. De bodem van de utilisation rate hebben we in het tweede kwartaal achter ons gelaten en inmiddels hebben we opwaartse lijn te pakken. Dit betekent dat onze klanten weer in staat zijn om de gehuurde wagons weer volledig in te zetten en te benutten en dat zij tevens zoeken naar nieuwe huurmogelijkheden.
De focus van vernieuwing ligt bij VTG op een verdere toename van veiligheid en betrouwbaarheid. Omdat we van oudsher gespecialiseerd zijn in zeer gevaarlijke en gevoelige goederen is dit naar onze mening een gerechtvaardige keuze. Na het ongeval bij Viareggio bijvoorbeeld is gekozen voor een proactieve benadering, waarbij een taskforce is ingesteld voor het onderhoud van goederenwagons.
Van elke goederenwagon worden de assen visueel gecheckt bij elk bezoek aan een werkplaats of door inspectie onderweg. Als er een beschadiging wordt geconstateerd, hoe klein ook, volgt er vaak een aswissel. Verder worden in totaal 24.000 assen gecheckt met behulp van zogenaamde niet-destructieve systemen (NDT). Alle uitkomsten worden gedocumenteerd.
In de nabije toekomst zal de gehele levensloop van elke individuele wagon gevolgd kunnen worden. Hierdoor wordt het bijvoorbeeld bij een ongeval mogelijk om soortgelijke problemen te achterhalen en hier preventief op te acteren. Door de introductie van een nieuwe Europese standaard (ECCM) voor onderhoud aan assen, wordt bovendien voorkomen dat er per land verschillende standaarden blijven.
Ik denk dat iedereen zich kan voorstellen dat de bovengenoemde gevolgen en logische bedachtzaamheid een extreme wissel trekken op alle Europese werkplaatsen. Daardoor is de werkdruk explosief gestegen en zijn de wachttijden langer dan gebruikelijk. Het is lastig genoeg om hier altijd evenveel begrip voor te kweken.”
Rody Smal
Managing Director VTG Benelux
Rody Smal, Managing Director VTG Benelux