Het railgoederenvervoer in Nederland is klaar voor Europa
Integraal en met overzicht, dat zijn ook de trefwoorden die het werkveld van DeltaRail karakteriseren. Als voormalig lid van de NS-familie maken wij tegenwoordig deel uit van de Engelse DeltaRail Group, een bedrijf met meer dan 450 medewerkers dat actief is in tientallen landen. Naast Groot-Brittannië is Nederland de tweede thuismarkt met circa 100 medewerkers in Utrecht. Tot onze klanten behoren bijvoorbeeld ProRail, Keyrail, Havenbedrijf Rotterdam, NS, aannemers, lokale vervoersbedrijven en natuurlijk ook de nog steeds in aantal toenemende goederenvervoerders. Wat wij in brede zin voor de spoorsector doen heeft betrekking op techniek (testen, meten, certificeren), consultancy (van strategisch beleidsadvies tot praktische businessoplossingen) en concrete producten. Daarbij concentreren wij ons zowel op materieel en infrastructuur als de operatie en exploitatie ervan. Onze ERTMS-competentie is hiervan een tot de verbeelding sprekend voorbeeld.
Op de Betuweroute is als allereerste tracé in Nederland het nieuwe Europese veiligheidssysteem ERTMS praktijk. Europa telt nog slechts een handvol andere ERTMS-voorbeelden. Critici vinden daarom dat Nederland weer eens te ver voor de muziek uit loopt. En inderdaad: inherent aan nieuwe technologieën zijn aanloopproblemen onvermijdelijk (geweest). Ook waar: spoorvervoerders moeten grote investeringen doen om hun locomotieven geschikt te maken voor het rijden onder verschillende (inter)nationale veiligheids- en elektriciteitssystemen, waaronder ERTMS. Ik zie in de eerste plaats echter de positieve punten. De toekomst van het railgoederenvervoer is absoluut grensoverschrijdend. Hoe langer de afstand, hoe groter het voordeel van de trein. ERTMS is hiervoor onmisbaar.
DeltaRail is nauw betrokken bij deze ERTMS-toekomst. Wij zijn het bijvoorbeeld geweest die als independent safety assessor het A15-tracé van de Betuweroute na vele (deel)testen per 30 oktober 2008 volledig hebben vrijgegeven. De goederenspoorlijn voldoet nu geheel aan de veiligheidsnormen conform het functioneel en technisch programma van eisen. De infrastructuur geeft geen enkele beperking meer voor een optimaal gebruik van de beschikbare capaciteit. Ook hadden wij een rol in het stimuleren van de ombouw van de locomotieven die op de Betuweroute actief zijn of nog worden. Bovendien hebben wij software ontwikkeld waarmee machinisten als in een flight simulator kunnen leren onder ERTMS over de Betuweroute te rijden. Voor treindienstleiders is een soortgelijke simulator beschikbaar. Door de software voor machinisten en treindienstleiders te koppelen kunnen ook prima operationele vraagstukken of procedures worden onderzocht en geanalyseerd, om zo verbeteringen in het logistieke proces te realiseren.
Als DeltaRail brengen wij onze kennis verder in bij internationale projecten voor het realiseren van grensoverschrijdende spoorcorridors. Voorbeelden zijn de corridors Rotterdam - Genua en Rotterdam - Constanza. Op deze trajecten, of voorlopig delen daarvan, moeten goederentreinen onder ERTMS in één keer kunnen doorrijden. In de geliberaliseerde markt geeft dat nieuwe uitdagingen.
Nederland is hier klaar voor en DeltaRail speelt daar ook Europees graag zijn rol in. Bijvoorbeeld op het gebied van ERTMS, maar zeker niet alleen dat."
Hans de Regt
Directeur DeltaRail
Hans de Regt, Directeur DeltaRail