Stel uw vraag
Geplaatst op 01-05-2012

‘Spoor op Turkije biedt grote mogelijkheden’

JGT Intermodal biedt spoorvervoer op binnen- en buitenland. Maar als ik tegen klanten zeg dat we ook grote mogelijkheden bieden voor spoorvervoer van containers op Turkije, krijg ik nogal eens een verbaasde blik. Turkije is toch alleen wegvervoer? Maar toch is het zo. Het spoor is bijna net zo snel en zeker kostenbesparend. Onze eerste doelstelling is daarom om lading die nu nog over de weg gaat, over te hevelen naar het spoor.

Het begon een paar jaar geleden toen ik het nieuws hoorde over een nieuwe, rechtstreekse spoorverbinding op Turkije. Dat bracht me op het idee om zelf containers met vracht daarheen te sturen. We hebben offertes aangevraagd voor containers en het vervoer per trein. Vervolgens hebben we de prijzen en mogelijkheden vergeleken. 

Ik wist toen al dat het wegvervoer op Turkije gigantisch duur was, want ik heb zelf een transportbedrijf op deze regio gehad. Naast de kosten van de diesel en de tolheffing in de verschillende landen, zoals de Maut in Duitsland en Oostenrijk, zijn er ook de betalingen die onderweg gedaan moeten worden aan bijvoorbeeld ambtenaren. Dat mag niet, maar wie weigert moet soms dagenlang wachten. Zo werkt het in Zuidoost-Europa. Dus daar gaat het tijdsvoordeel van de vrachtwagen.

Die kosten brachten me op het idee dat het spoorvervoer over het geheel genomen wel eens een stuk goedkoper zou kunnen zijn. Op het spoor heb je niet het probleem van de aanhoudingen. Maar er is nog een ander voordeel, want over het spoor mag je meer gewicht vervoeren dan over de weg en het is veiliger. Dat maakt de gemiddelde prijs per ton vervoerde goederen een stuk lager. Of je kunt ervoor kiezen om meer lading te vervoeren voor dezelfde prijs. Daarbij gaat het om flinke bedragen. Als je rekening houdt met deze factoren, ben je op het spoor op jaarbasis uiteindelijk 8 tot 13 procent goedkoper uit. Wij kunnen dus goedkoper werken en qua tijd maakt het echt niet zo veel uit.

De praktijk is de beste opleiding. Daarom zijn we het maar gewoon gaan doen. Maar dan moet ik eerlijk zeggen dat de eerste container met vracht die we naar Turkije stuurden, geen succes was. Er waren bijvoorbeeld problemen met de spoorwegmaatschappij, die een 45-voeter aanzag voor een 40-voeter. Het zij zo, maar daarna wist ik wel hoe het voortaan moest. Inmiddels hebben we alle hindernissen onderzocht en beschikken we over voldoende kennis. Spoorvervoer op Turkije kan en veel meer dan dat. Wij als JGT Intermodal zijn misschien het kleinste jongetje in de klas, maar we hebben wel de grootste mogelijkheden.’

Turgay Yolci,
JGT Intermodal B.V.

Turgay Yolci, manager JGT Intermodal BV