Stel uw vraag
Geplaatst op 31-05-2011

‘Vertrouwen is de basis van de spoormarkt’

Dat hoeft niemand te verrassen. Asset management is gewoon een zakelijke activiteit. SNCF Geodis bestaat uit verschillende ondernemingen die in verschillende markten actief zijn. Het leasen van locomotieven is daar één van. Akiem is gestart in maart 2009 en inmiddels hebben we zo’n driehonderd locomotieven in landen als Frankrijk, Duitsland, Nederland, België, de Tsjechische Republiek, Hongarije en Roemenië. Onze technische teams staan de klanten bij in de gebieden waar de locomotieven operationeel zijn. De activiteiten worden aangestuurd vanuit onze kantoren in Parijs en Frankfurt.

Dry lease en materieel onderhoud vormen de basis van de onderneming. We kunnen onze klanten onderhoudsdiensten aanbieden van advies tot full service en fleet management. In de logistiek op het spoor is het altijd de grote uitdaging om ervoor te zorgen dat de operaties ongestoord kunnen doorgaan. Zelfs bij grote technische problemen moet er materieel beschikbaar zijn. We willen dit op een dagelijkse basis kunnen garanderen, inclusief vervangende locomotieven. Beschikbaarheid en prestaties zijn gegarandeerd. Een nieuwe ontwikkeling daarbij is de opbouw van een systeem waarmee op elk moment onderdelen voor de klanten beschikbaar worden gemaakt. We zullen komend jaar flink investeren om die stap mogelijk te maken.

De spoorwegmarkt in de toekomst zal gebaseerd zijn op vertrouwen. Als wij in deze markt willen concurreren, moeten we meer doen dan alleen het leasen van materieel. We zijn ook een dienstverlener. Onderdeel van deze strategie is de implementatie van een uitgebreid IT-platform ter ondersteuning van de operaties van onze klanten.

Vertragingen zijn een belangrijk punt. Wij ontwikkelen daarom een internetoplossing die gebruikt kan worden op de locaties van de klant. Onze locomotieven zijn uitgerust met GPS. Door dit internetplatform kunnen onze klanten hun locomotieven altijd en overal volgen. Operators willen precies weten waar hun trein is en wanneer deze op zijn bestemming zal arriveren. Dat kan, bijvoorbeeld door middel van SMS-berichten of e-mail met deze informatie. Dit is nog maar een eerste stap.

Ook certificatie is belangrijk. Als je een goede dienstverlener wil zijn, moet je beschikken over een goede organisatie. Voor het eind van het jaar verwachten we het ISO 9000-certificaat te behalen, dat een goede basis vormt voor verdere certificatie. Ook hebben wij het certificaat Entity in Charge of Maintenance verworven.

In de spoormarkt lopen het aanbod van capaciteit en en de vraag ernaar vaak sterk uiteen. De leasemarkt wordt sterk beïnvloed door de fluctuerende economie. De enige remedie is denken op de lange termijn. Het is niet mogelijk om te investeren zonder diep na te denken over de perspectieven. Investeren op korte termijn gaat niet meer. Met de fabrikanten wordt bekeken hoe de specificaties van de locomotieven kunnen bijdragen aan de toegevoegde waarde die onze klanten eisen. We moeten verder kijken dan wat onze concurrerenten in Europa aanbieden. De investeringen in de komende jaren zullen daarop worden afgestemd.’

Fabien Rochefort
CEO bij Akiem

Fabien Rochefort, CEO Akiem