Stel uw vraag
Geplaatst op 29-07-2010

“Vraag naar nieuwe machinisten gaat weer aantrekken”

Aanvankelijk lag de focus op functies voor de rijdende dienst. Gezien de grote vraag hebben wij de afgelopen periode voornamelijk opleidingen binnen het Normenkader Veilig Werken (NVW) uitgevoerd. Dat zijn onder meer functies voor de railinfrastructuur van veiligheidsman tot en met leider werkplekbeveiliger. De markt trekt nu aan en op termijn verwachten we weer een groei van de vraag naar onder andere machinisten.

Een belangrijke ontwikkeling is het nieuwe beveiligingssysteem ERTMS. In 2008 en 2009 hadden wij veel cursisten uit het railgoederenvervoer die de opleiding ERTMS hebben gevolgd. Wij hebben daarvoor een computerprogramma opgesteld, dat onder meer voorziet in een proceduretrainer.

ERTMS is een pittige opleiding voor een machinist met nogal wat Engelse terminologie.  Het risico is dat de kennis na het behalen van de bevoegdheid snel kan wegzakken. Daarom is een specifiek herinstructieprogramma ontwikkeld. Deze applicatie is volledig web-based en bestaat uit een database van vragen over HSL level 1 en 2, A15 level 2 en Havenspoorlijn level 1.

Machinisten die al in het bezit zijn van een ERTMS-certificaat, kunnen op ieder gewenst tijdstip en vanuit werk of thuis via internet inloggen en de herinstructie volgen. Wanneer een vraag fout beantwoord wordt, krijgt de machinist feedback. De resultaten worden tot slot digitaal naar de machinist zelf en de leidinggevende of de teamleider verzonden. Op deze manier kan de leidinggevende of de teamleider het kennisniveau blijven monitoren. Niet alleen voor ERTMS is dit programma beschikbaar, ook voor de functies rangeerders, wagenmeesters en machinisten kan deze herinstructie digitaal via internet worden doorlopen.

Het Rail Training Service Centre is voortdurend bezig om te innoveren en maakt al veel gebruik van de mogelijkheden voor e-learning, simulaties en digitale (her)instructies. Het is een perfecte aanvulling op de bestaande klassikale lessen. Op deze manier worden bijvoorbeeld belangrijke spoorwetten en seinen op een moderne wijze eigen gemaakt, zodat het leerproces moderner en aantrekkelijker wordt.

Wij zijn ook actief in het buitenland. In samenwerking met een Duitse partner kunnen wij machinisten in acht weken tijd volledig klaarstomen voor de Duitse regelgeving. Dit is inclusief theorie, praktijk en examens. De eerst volgende Duitse cursus start het eerste kwartaal van 2011.

Het Rail Training Service Centre wil zich ook als kenniscentrum onderscheiden. Wij hebben jarenlange spoorkennis en ervaring in huis en willen deze expertise graag delen met de markt. Daarnaast kunnen wij adviseren en ondersteunen over tal van uiteenlopende spoorgerelateerde vraagstukken op het gebied van onder andere spoorwegreglementering en spoorwegveiligheid.

Het is onze uitdaging om klanten volledig te ontzorgen op gebied van spoorgerelateerde opleidingen en spoorexpertise. Dit betekent het op maat invullen van de totale opleidingsbehoefte, snelheid van levering, hoogwaardig lesmateriaal en moderne en interactieve lessen met onze deelnemers. Voor zowel theoretische- als praktijkopleidingen.

Het Rail Training Service Centre is klaar voor de groei in de markt en kijkt er naar uit om weer
nieuwe groepen rangeerders, machinisten, NVW-functies en wagenmeesters op te leiden. Ook kan advies en ondersteuning worden geboden bij de werving van personeel. Op basis van de vraag van de klant kunnen wij specifiek opleidingstrajecten, lesmateriaal, instructies en voorlichting ontwikkelen en uitvoeren.”

Maike Kooiman

General Manager bij het Rail Service Training Centre

Maike Kooijman, General Manager bij het Rail Training Service Centre: