Stel uw vraag
Geplaatst op 13-12-2018

Aflevering 2 van nieuwe videoserie over spoorgoederenvervoer online

800 wagens per dag

Dagelijks worden er zo’n 800 wagens geheuveld. Heuvelen is de geautomatiseerde sortering van treinen. Kijfhoek is de enige plek in Nederland waar nog een heuvelsysteem in werking is.

Oliver vertelt: ‘Tijdens de sortering wordt de locomotief door het heuvelsysteem overgenomen. De locomotief wordt de heuvel op geduwd waar de wagens worden losgekoppeld. Vervolgens worden de wagens door het systeem uitgesorteerd en door middel van zwaartekracht rollen ze vanzelf de heuvel af. Het systeem stuurt ze vervolgens door naar het juiste vertrekspoor.’

'Het spoor is moderner geworden'

Goederenmachinist Sander: 'Wij rijden naar Mainz. Daar kan je aan twee kanten van de Rijn rijden. Aan de ene kant het water en aan de andere kant door de dorpjes heen. Zeker 's nachts en 's avonds met alle lampjes, de ondergaande zon, de hoogstaande maan en alle bedrijvigheid daaromheen. Dan rijd je er op je gemakje tussendoor'.

'Het spoor is moderner geworden. Heel vroeger reden we nog met armseinen en trekdraden. Tegenwoordig is het allemaal computergestuurd. De Betuweroute en Havenspoorlijn zijn ERTMS baanvakken, het modernste wat er is in Europa. Dat is wel een vooruitgang'.

 

 

ProRail