Stel uw vraag
Geplaatst op 15-03-2005

Barrot wil snel technische harmonisatie

Barrot benadrukte het belang van een technische harmonisatie van het Europese spoornetwerk tijdens de jaarlijkse receptie van ERFA, de belangenorganisatie van de private railgoederenvervoerders in Europa. Barrot was voor de receptie in Brussel uitgenodigd als gastspreker. Hij gaf aan dat de Europese Commissie hard werkt aan het liberaliseringsdossier. Hij vindt het onacceptabel dat een aantal Lidstaten niet tijdig hun wetgeving hebben aangepast en daarmee de opening van de markt tegenwerken. Deze Lidstaten zijn inmiddels gedaagd voor het internationale Hof van Justitie.

Ten aanzien van het invoeren van een Europees veiligheidssysteem, ERTMS, was Barrot zeer optimistisch. Hij meldde dat hij op 17 maart een Memorandum of Understanding zal tekenen met vertegenwoordigers uit de railsector. Daarin moet o.a. naar voren komen hoe de transitie gaat plaatsvinden van de huidige nationale veiligheidssystemen naar het geharmoniseerde Europese systeem ERTMS (European Rail Traffic Management System).

De Betuweroute wordt het eerste stuk infrastructuur in Europa waar het nieuwe ERTMS systeem wordt ingevoerd. De kosten hiervan zijn erg hoog. Per locomotief gaat het om ongeveer 350.000 euro. Het ziet er naar uit dat de Europese Commissie financieel gaat bijdragen aan de invoering van ERTMS op de grote corridors in Europa, waaronder de Betuweroute. De bijdrage van de EC kan oplopen tot maximaal 50%. Voor de resterende financiering is dringend een oplossing nodig. De railgoederenvervoerders hebben al aangegeven dat zij dit eenvoudigweg niet kunnen opbrengen.

Tijdens de receptie van ERFA werd door voorzitter Rob Spierings uitgebreid afscheid genomen van secretaris Klaus Meyer die de organisatie in de eerste jaren heeft opgebouwd. Klaus Meyer heeft een nieuwe functie aanvaard als secretaris van ERFCP, het European Rail Freight Customers Platform. Hij is bij ERFA inmiddels opgevolgd door Monika Heiming.

Klik hier voor meer informatie over het tekenen van het Memorandum of Understanding.

Klik hier voor meer informatie over ERTMS of ga naar de website; www.ertms.com.

Onderstaand kunt u de speeches bekijken die gehouden zijn tijdens de ERFA receptie: