Stel uw vraag
Geplaatst op 26-05-2005

Brabantse Rail Terminals gaan samenwerkingsverband aan.

Door deze unieke samenwerking ontstaan voor de regio Eindhoven nog meer mogelijkheden om het drukke vrachtverkeer op de as Rotterdam-Eindhoven (A58-A2) te verminderen. Dit zal gegarandeerd leiden tot minder overlast en files op de toch steeds drukker wordende rondweg van Eindhoven. In de samenwerkingsovereenkomst die ingaat op 1 juni 2005 zal Rail Terminal Tilburg (RTT) het primaire aanspreekpunt worden voor bedrijven die containers vanuit Rotterdam naar de Eindhovense regio willen vervoeren. Rail Terminal Eindhoven behoudt haar zelfstandigheid en zal als terminal operator alle operationele handlingen verrichten zoals zij dit reeds ruim 3,5 jaar doet. De reden voor deze samenwerking is de optimalisatie die bundeling van containerstromen met zich meebrengt. De organisatie in de Rotterdamse havens met de aan- en afvoer van containers vereist ook een bundeling van containerstromen. RTT heeft contracten met 's werelds grootste rederijen en door deze bundeling zal de afwikkeling in Rotterdam ook sneller kunnen verlopen.

Enerzijds heeft RTE bestaande klanten in de Eindhovense regio die via het spoor bediend worden, maar RTT heeft ook klanten die zij nu nog bedient vanaf de spoorterminal in Tilburg en via haar zusterorganisatie Barge Terminal Tilburg die de aan- en afvoer van containers via het Wilhelminakanaal uitvoert. Barge Terminal Tilburg en Rail Terminal Tilburg zijn eigendom van Gebr. Versteijnen Holding, een van oorsprong wegtransporteur uit Tilburg. Rail Terminal Eindhoven is eigendom van Van Rooijen Beheer, die ook een transport- en logistiek bedrijf ( Van Rooijen Logistiek) op industrieterrein Acht exploiteert. In eerste instantie ligt het in de bedoeling om minstens 1 x per dag een containertrein van Rotterdam naar Eindhoven te gaan exploiteren. Uitgangspunt is dat deze frequentie verder opgevoerd zal worden en dat de werkzaamheden bij RTE verder uitgebreid zullen worden.

RTE behandeld nu zo’n 7.500 containers op jaarbasis. Door de samenwerking met RTT zal dit aantal in het eerste jaar uitgroeien tot minimaal 13.000 containers. Als het groeiscenario van containervervoer naar en van Eindhoven gelijke tred houdt met de groei van het containervervoer dat RTT en haar zusterorganisatie BTT in Tilburg gerealiseerd hebben de afgelopen zeven jaar, dan zullen de wegen van veel containervrachtverkeer verlost gaan worden. Inmiddels heeft de Tilburgse ondernemer Versteijnen in zeven jaar tijd een jaarvolume opgebouwd van zo’n 35.000 containers die van de weg naar het binnenwater (Wilhelminakanaal)  en spoor zijn overgeheveld. Rail Terminal Tilburg gaat ook als exploitant van de trein optreden. Rail Terminal Eindhoven ziet als terminaloperator meer mogelijkheden om de werkgelegenheid in Eindhoven uit te breiden dan als railoperator. RTT heeft daar, volgens de heer Henry van Rooijen (algemeen directeur) veel meer ervaring mee en zijn daarvoor beter ingericht.

Wil Versteijnen (algemeen directeur RTT en BTT) ziet deze samenwerking als een unieke kans om containerstromen naar Eindhoven te koppelen met zijn reeds bestaande lijnen van en naar Tilburg. Het bestrijkingsgebied van beide terminals loopt nu van Tilburg tot aan Helmond/Weert/Roermond. Dat is uniek in terminalland, waar het bestrijkingsgebied normaliter niet meer bedraagt dan 20 kilometer rondom de thuisbasis. Uiteindelijk zal de groei van het containervervoer per spoor naar Eindhoven extra werkgelegenheid bezorgen. Dit dan nog afgezien van de spoorvervoerder Rail4Chem die het daadwerkelijke vervoer per spoor in opdracht van RTT uitvoert. De samenwerking tussen Rail Terminal Eindhoven en Rail Terminal Tilburg is tot stand gekomen met ondersteuning van Transforium Company Support uit Berkel-Enschot.

Voor vragen kunt u terecht bij:  

Rail Terminal Tilburg – de heer Wil Versteijnen : 06-53184291
Rail Terminal Eindhoven- de heer Henry van Rooijen: 06-15032428