Stel uw vraag
Geplaatst op 18-07-2018

Cool Port Kloosterboer 'outstanding' in duurzaamheid

Het koel- en vrieshuis met een capaciteit van 40.000 palletplaatsen is nu een jaar operationeel. Om het gewenste BREEAM certificaat te behalen, heeft Kloosterboer tijdens en na de bouw een aantal maatregelen getroffen. Het meest duurzame aspect van het gebouw zijn de 11.000 zonnepanelen die op het 27.000 vierkante meter grote dak van het pand zijn geplaatst. De verwachte jaaropbrengst is maar liefst 2,6 miljoen kilowattuur. Dit staat gelijk aan het jaarverbruik van 737 huishoudens. Hiermee kan Cool Port voor een groot deel in zijn eigen energiebehoefte voorzien.

Zuinig met energie en ruimte

Daarnaast zijn de docks op basis van het DoBo principe toegepast. Dit betekent dat containers/trailers met gesloten deuren kunnen aandocken, om zo de koelketen zoveel mogelijk intact te houden. Daarnaast zorgen verrijdbare stellingen in de opslagcellen voor een betere benutting van vloeroppervlak en inhoud en wordt op koelingskosten bespaard door een efficiënte opslag van pallets. De restwarmte van de koelinstallatie wordt niet alleen gebruikt voor de industriële processen, maar ook voor het verwarmen van vloeren in kantoorruimten. De oude klinkers van de voormalige containerterminal, waarop Cool Port gebouwd is, zijn hergebruikt als fundering voor het pand. Ook aan de ecologie rondom het terrein is gedacht: zo zijn voor de zeldzame plant ‘de melige toorts’ nieuwe groeiplaatsen rondom het pand gecreëerd.

Intermodaal transport

Cool Port is direct aangesloten op de intermodale rail terminal van RSC Rotterdam. Reefer containers met versproducten kunnen hier rechtstreeks via het spoor getransporteerd worden naar diverse bestemmingen in Europa. Op deze manier dragen Cool Port en het spoorgoederenvervoer bij aan een duurzame en efficiënte logistieke versketen. Een totaal overzicht van alle reguliere intermodale spoordiensten van en naar Europa wordt aangeboden via Rail Scout.

 

Kloosterboer/ Port of Rotterdam