Stel uw vraag
Geplaatst op 18-03-2005

De logistieke kracht van Nederland

Logistiek speelt een belangrijke maar niet altijd even bekende rol binnen de Nederlandse samenleving. Het logistieke bedrijfsleven wil daarom met overheid, politiek en maatschappelijke organisaties een open discussie voeren over het belang van logistiek voor de Nederlandse economie en samenleving. Dit is de boodschap van Dirk ’t Hooft, algemeen directeur van Nederland Distributieland (NDL) tijdens het Logistiek Café in Perscentrum Nieuwspoort te Den Haag op 17 maart jl. Zo´n 60 deelnemers afkomstig uit de top van het logistieke bedrijfsleven, overheid en politiek waren in Nieuwspoort aanwezig om over dit thema te discussiëren.

Om zijn boodschap kracht bij te zetten, overhandigde ’t Hooft tijdens deze bijeenkomst aan Jaap van Scheijen, directeur van de Directie Industrie en Diensten van het ministerie van Economische Zaken, een handzame uitgave getiteld ‘De logistieke kracht van Nederland 2005’. Van Scheijen onderschreef het belang voor logistiek voor de Nederlandse economie: `Herstel van het groeivermogen van de Nederlandse economie en de verbetering van onze concurrentiepositie zijn belangrijke doelstellingen van dit kabinet. Logistiek speelt daarin een essentiële rol.´

Panelleden Van Scheijen, Tweede Kamerlid voor de PvdA Co Verdaas en Managing Director TNT Logistics Benelux Onno Meij, onderschreven vervolgens in de discussie tijdens het Logistiek Café het belang van het publiceren van objectieve, overzichtelijke en toetsbare feiten en cijfers zoals die in de uitgave van NDL staan gebundeld. Verdaas: `Als Kamerlid ontvang je veel publicaties die je lang niet allemaal in je werkkamer kwijt kan, maar deze uitgave komt zeker in mijn boekenkast, een prima document!´ De sprekers waren het er over eens dat heldere informatie rond de waarde van logistiek voor de Nederlandse samenleving de kwaliteit van de discussie over dit thema ten goede zal komen. Na het gesprek met de panelleden, volgde een geanimeerde discussie met de aanwezigen in het Logistiek Café.

Aanleiding tot het uitbrengen van deze publicatie is voor NDL dat het belang van ‘Nederland als distributieland’ een veelvuldig terugkerend thema is in het publieke debat. Voor veel organisaties (logistieke bedrijven, overheden, politieke partijen en maatschappelijke verenigingen) is het belangrijk om snel inzicht te krijgen in de betekenis van het belang van logistiek voor de Nederlandse economie en het maatschappelijk nut dat de logistieke sector dient. Tot op heden ontbrak een handzaam overzicht van feiten en cijfers over logistiek. NDL heeft TNO Ruimte & Infrastructuur, Business Unit Mobiliteit & Logistiek als onafhankelijk kennisinstituut gevraagd om feiten en cijfers te verzamelen over het belang van logistiek voor de Nederlandse samenleving.

´t Hooft gaf aan dat NDL met deze publicatie een bijdrage wil leveren aan het inzicht in de internationale logistieke concurrentiepositie van Nederland en een impuls wil geven aan een betere kennis en begrip van het belang van logistiek voor de Nederlandse samenleving. NDL zal naar verwachting in het najaar van 2005 opnieuw een Logistiek Café organiseren.

U kunt het rapport 'Logistiek kracht van Nederland' hier downloaden. U kunt het ook bestellen via www.ndl.nl.