Stel uw vraag
Geplaatst op 14-05-2018

Eerste Zijderoutetrein komt aan in Haven van Antwerpen

‘Belt and Road Initiative’

De trein kadert binnen het ‘Belt & Road Initiative’ (BRI), het ambitieuze ontwikkelingsprogramma van de Chinese President Xi Jingping. Dit voorziet een verhoogde Euro-Aziatische connectiviteit middels grote infrastructuurwerken en herstel van de ‘Zijderoute’, de historische handelsroute tussen Europa en het Verre Oosten dat naast de traditionele maritieme verbinding een efficiënte landbrug-verbinding beoogt.

Eerste rechtstreekse treinverbinding van China met Antwerpen

De trein is op 26 april vanuit de Chinese havenstad Tangshan vertrokken en via de grensovergang Alashankou, Kazachstan, Wit-Rusland, Polen en Duitsland gereisd om, na 16 dagen en een afstand van 11.000 km, aan te komen op de eindbestemming, de haven van Antwerpen. Dit is de allereerste trein die rechtstreeks vanuit China naar Antwerpen komt.

De dienst is een initiatief van Tangshan City & Tangshan Port, in samenwerking met de Chinese staatsrederij Cosco Shipping Lines en de Chinese Spoorwegen (CRCT).

De ontvanger van de lading is Cosco Shipping Belgium, die zorgt voor doorvervoer naar de uiteindelijke klanten. De trein heeft een totale belading van 34 containers met industriële mineralen die gebruikt worden in verschillende industrieën en producties, zoals papier- en keramiekproductie, tandpasta en cosmetica. Deze worden gelost bij Euroports die ze zal overbrengen naar hun bulkterminal en verder zal distribueren in Europa.

Luc Arnouts, directeur internationale netwerken Havenbedrijf Antwerpen:
“Deze rechtstreekse treinverbinding zet onze haven op de BRI-kaart en zal de bestaande band met China nog versterken. We zijn hier al lang mee bezig en het is daarom een belangrijke mijlpaal in onze handelsrelaties met China.”

Marc Van Peel, schepen voor haven vult aan:
“China bekleedt de vierde plaats als belangrijkste partnerland voor Antwerpen, met een trafiek van jaarlijks bijna 14 miljoen ton goederen. Antwerpen is ideaal gelegen op zowel de maritieme route als de spoorroute tussen Europa en China en onze haven kan perfect fungeren als een overslaghaven voor de handel tussen China en Afrika per spoorverbinding.”

Geert Gekiere, Managing Director Euroports Belgium:
“Wij zijn trots en vereerd om de grootste lading van deze eerste rechtstreekse trein tussen China en Antwerpen te mogen lossen en verder afhandelen. Wij moedigen onze klanten aan om hun supply chain te optimaliseren en daarom ondersteunen bijna al onze terminals zowel weg-, spoor- en wateraansluitingen. Vervoer vanuit het Tangshan-gebied via traditionele containerschepen duurt gemiddeld tot +35 dagen, terwijl deze trein dit in een recordtijd van 16-20 dagen kan doen, en tegen relatief lage kosten.”

Toekomstige samenwerking

Het lokale Chinese bestuur heeft de intentie om 1 à 2 keer per maand een rechtstreekse trein naar Antwerpen in te zetten. Tangshan City streeft daarom naar een nauwere samenwerking met de Haven van Antwerpen en wil een MOU/Zusterschapsverdrag met Antwerpen afsluiten. CRCT (Chinese Spoorwegen) onderzoekt momenteel de haalbaarheid om een commercieel kantoor in Europa op te zetten.

Port of Antwerp