Stel uw vraag
Geplaatst op 26-04-2018

Harmonisatie Europees spoornetwerk nodig voor verdere groei

Concurrerend

Ook het spoor staat centraal tijdens de Ten-t dagen. ProRail maakt zich hard voor een meer concurrerend spoorgoederenvervoer. ProRail richt zich op het verbeteren van de betrouwbaarheid, mogelijk maken van meer flexibiliteit en wil zorgdragen voor soepele aansluiting op het spoornetwerk van andere Europese landen.

Spoorgoederenvervoer stimuleren

Vanuit ProRail neemt ook CEO Pier Eringa deel aan het TenT-T congres. “Het stimuleren van het goederenvervoer per spoor is absoluut een prioriteit voor ProRail. We zien dat er meer goederen over het spoor vervoerd wordt. Dat is een goede zaak. Het spoor is immers een van de duurzaamste manieren van vervoer. Zo rijden de meeste treinen elektrisch en is daardoor de CO2-uitstoot laag ten opzichte van bijvoorbeeld de vrachtwagen of boot. Maar we zien helaas dat goederenvervoer per spoor nu nog minder dan 20% marktaandeel in Europa heeft. Dit bewijst dat er nog een lange weg te gaan is en er veel ruimte voor verbetering is".

Harmoniseren

“Om het goederenvervoer per spoor beter te laten presteren en het concurrentievermogen te verbeteren, moeten we blijven verbeteren, innoveren en regels harmoniseren. Zo zien we dat de verschillende regels die bestaan ​​tussen de verschillende landen en de verschillende signalerings- en snelheidscontrolesystemen zorgen voor verstoringen en hogere kosten. Harmonisatie zorgt ervoor dat we tijden bij de grenzen minimaliseren. Ook de invoering van ERTMS, en dan zeker bij belangrijke spoorcorridors, gaat helpen om het vervoer per spoor efficiënter in te richten”.

ProRail