Stel uw vraag
Geplaatst op 05-02-2021

LINEAS start intermodale dienst tussen Moerdijk en Antwerpen

Spoorvervoerder Lineas is deze week gestart met een nieuwe treinverbinding voor intermodale ladingen tussen Port of Moerdijk (Nederland) en Antwerpen (België). Met deze goederentrein, die drie keer per week rijdt, wordt de frequentie van vrachtvervoer tussen Rotterdam en Antwerpen verhoogd tot wekelijks acht rondritten.

Werken aan duurzamere Europese verbindingen
Met de nieuwe Xpress-verbinding kunnen vervoerders en verladers intermodale volumes drie keer per week vervoeren tussen Port of Moerdijk en de centrale hub van Lineas in Antwerpen. De lijn heeft een totale transportcapaciteit van 270 TEU per week. Vanaf de hub in Antwerpen kunnen ladingen per spoor door heel Europa worden vervoerd via het toonaangevende Green Xpress Network van Lineas.

In Port of Moerdijk leggen jaarlijks circa 2000 zeeschepen en 11.500 binnenvaartschepen aan. Het havenbedrijf beheert de havenactiviteiten en ondersteunende infrastructuur met duidelijke ecologische doelstellingen. Daarbij wordt gewerkt aan duurzame ontwikkeling in en om de haven en wordt de milieubelasting van de haven in zijn geheel beperkt. Samen met Lineas verbetert Port of Moerdijk zijn groene ambities door grote volumes goederen per spoor naar het binnenland en andere havens te vervoeren. Dit is onderdeel van de multimodale aanpak.

Jayand Baladien, commercieel directeur bij Port of Moerdijk: “Port of Moerdijk zet hoog in om de haven verder te verduurzamen. Op logistiek vlak focussen we samen met onze klanten op het bevorderen van de modal shift en het uitbreiden van het shortsea netwerk. We zijn blij met de spoorverbinding Antwerpen-Moerdijk, met aansluitingen op andere services van Lineas in de rest van Europa. Hiermee dragen we bij aan het versterken van het strategisch en multimodale knooppunt Moerdijk. En het past mooi in de strategie om de connecties in Europa te verduurzamen.”

Olivier Deprez, Director of Network Management & Alliances bij Lineas, licht de waarde van de nieuwe spoorbestemming toe: “Moerdijk is een belangrijk logistiek centrum voor Europa. We zijn er trots op dat we met ons hoogwaardige goederenvervoer per spoor kunnen bijdragen aan hun groeiende zakelijke behoeften én aan hun ecologische doelstellingen. De verbinding past bij onze ambitie om alle westelijke havens in Europa te verbinden met ons groeiende internationale netwerk en zo aan de behoeften van onze klanten te voldoen. We bedienen al Rotterdam, Antwerpen, Gent, Zeebrugge en Le Havre, en ik ben verheugd dat we vanaf vandaag ook Moerdijk aan die lijst kunnen toevoegen.”