Stel uw vraag
Geplaatst op 20-03-2018

Lineas start nieuwe spoordienst tussen Antwerpen en Lyon

Doorverbinding naar Fos/ Marseille

Dankzij een combinatie van verbindingen uit het GXN netwerk, kunnen de ladingen uit Lyon ook snel op weg gezet worden richting Nederland, Duitsland, Zweden, Slowakije,… en vice versa. Vanuit Lyon wordt een doorverbinding voorzien richting Fos/Marseille om de industriële sites gevestigd rond het meer van Berre beter te bedienen. Deze nieuwe Xpress-verbinding zal ongetwijfeld een verdere stap betekenen in het realiseren van de modal shift naar het spoor, de missie van Lineas.

Snelle verbinding tussen chemische clusters in Europa

De Lyon Xpress, de 12e tak in het netwerk, verbindt Lyon, economische hub met binnenhaven, met andere centra in Europa. De regio rond Lyon staat bij uitstek bekend om zijn commercieel dynamisme, in het bijzonder in de chemische sector. De snelle verbinding met andere chemische clusters in Antwerpen, Duitsland en Nederland betekent een echte toegevoegde waarde voor de sector.

Green Xpress Network: een uniek concept voor een efficiënt, aaneengesloten netwerk

Het innovatieve principe van een Xpress-product bestaat erin verschillende soorten vrachten te bundelen, gaande van staal, scheikundige stoffen en consumentengoederen, tot pallets en containers. Daarmee wordt ten volle ingezet op de troeven van het spoor: het transporteren van grote volumes over (middel)lange afstanden. Het GXN-product is uiterst betrouwbaar, flexibel en snel doordat het aantal rangeeroperaties tot een minimum beperkt is en het end-to-end transport door één en dezelfde operator gecontroleerd wordt.

Lyon Xpress, de details

De Lyon Xpress rijdt momenteel twee keer per week, met vertrek uit Lyon op donderdag en zaterdag, en er wordt gestart met enkel conventionele lading. Vanaf april wordt de frequentie opgedreven naar 3 roundtrips. Het is de bedoeling zo snel mogelijk naar 5 roundtrips over te schakelen. Vanaf juni kunnen er eveneens intermodale ladingen van en naar Port Edouard Herriot op de Lyon Xpress toegevoegd worden. De reis tussen Antwerpen en Lyon duurt 16 uur. Dit Xpress product wordt uitgevoerd in samenwerking met partner Europorte.

Duurzaam alternatief

Sam Bruynseels, CCO van Lineas: “Onze Xpress producten bieden een competitief en duurzaam alternatief. Het gaat om diensten met korte transittijden, hoge betrouwbaarheid en flexibiliteit; ook in Frankrijk kunnen we daar meer en meer het verschil mee maken. De end-to-end Xpress verbindingen beantwoorden echt aan de klantennoden en overtuigen daarom steeds meer ondernemingen om de stap te zetten van de weg naar het spoor en zo mee een positieve impact te hebben op mobiliteit en milieu. Onder meer de unieke kenmerken van het GXN netwerk liggen aan de basis van de gestage volumegroei van onze volumes.”

Rail Scout

Een overzicht van alle spoordiensten van en naar de Benelux, is terug te vinden in de webapplicatie Rail Scout, een product van het voorlichtingsbureau Rail Cargo.

Lineas