Stel uw vraag
Geplaatst op 11-03-2005

Megatrailers op het spoor

De opzet van de werkgroep was om een systeem te vinden waarmee Mega-trailers op het spoor kunnen. Daarbij is vooral gekeken naar beslissende factoren zoals het laadvermogen, operationele kosten, investeringskosten, de beperkingen van de Alpentunnels en de mogelijkheid om dit systeem op Europese schaal op te zetten.

Aan de werkgroep is meegewerkt door het Havenbedrijf Rotterdam, Prorail, RSC Rotterdam, Ewals Cargo Care, Trimodal Europe en Cobelfret.

Er zijn verschillende vormen van het vervoer van trailers per spoor onderzocht. Daarbij is vooral gelet op de commerciële haalbaarheid van deze concepten. Er blijken drie hoofdvormen te bestaan:

Rollende Landstrasse, een relatief eenvoudig concept waarbij trailer en trekkende eenheid op het spoor worden gezet. De vrachtwagens worden via de kop eenvoudigweg op de trein gereden.

Roll-on Roll-off, hierbij worden meerdere trailers tegelijkertijd paralel geladen via een verhoging. De trailer wordt meestal via een hydraulische constructie op het spoor gezet.

Lift-on Lift-off, hierbij wordt de Mega-trailer opgetild met een kraan of reachstacker zonder dat de Mega-trailer hiervoor speciaal geschikt hoeft te worden gemaakt. De Mega-trailer wordt in feite op een 'korf' gezet en vervolgens wordt de korf in de wagon gezet.

Opvallende conclusie van het onderzoek is dat juist de concepten die uitgaan van een verticale verplaatsing van de trailer (Lift-on Lift-off) het meest haalbare zijn. De concepten waarbij de trailer horizontaal verplaatst wordt en zo op het spoor wordt gezet blijken erg duur door de hoge investeringen in apparatuur. Het concept van Tatra, waarbij de Mega-trailer in een korf wordt gezet, scoort gunstig wat betreft terminalhandling en vereist de minste complexiteit aan de wagon.

Na het onderzoek wordt nu bekeken hoe het beste alternatief verder ontwikkeld kan worden en zal waarschijnlijk begin volgend jaar gestart worden met een pilot.

Onderstaand treft u een drietal downloads aan, te weten:

  • De PowerPoint presentatie van Peer van Gemert van Prorail
  • Het eindrapport van de logistieke werkgroep 'Mega trailers op het spoor'
  • Een onderzoek van het Studiengesellschaft für Kombinierte Verkehr naar horizontale ro-ro technieken