Stel uw vraag
Geplaatst op 26-04-2018

Modal shift naar het spoor is noodzakelijk voor een veiliger leefomgeving

Veiligheid centraal

Ten aanzien van onze leefomgeving voert veiligheid ook de boventoon. Ondanks dat onze schatkist miljarden euro’s aan inkomsten gaat mislopen, worden de Groningse gasvelden gesloten om de veiligheid van de bewoners te waarborgen. Ook op andere gebieden, bijvoorbeeld de gezondheidszorg en het verkeer, wordt onze veiligheid steeds meer verbeterd. Soms lijkt dat wat bureaucratisch en overdreven, maar in onze samenleving staat een continue verbetering van de veiligheid centraal en zo hoort het ook.

Servicedesk Basisnet

Ook de spoorgoederensector is daar steeds mee bezig. Zo heeft ProRail recent een servicedesk Basisnet geopend. Hier kunnen verladers en logistieke dienstverleners vragen stellen en informatie krijgen over de gevaarlijke stoffen die zij per spoor willen gaan vervoeren en de meest veilige route kiezen.

Weten wat er staat

Ook op emplacementen wil ProRail risico’s zoveel mogelijk beperken. Het Wagen Lading Informatie Systeem (W-LIS) geeft daarom een compleet en actueel overzicht van welke treinen en ladingen er waar op het spoor staan. Hiermee hebben hulpdiensten in geval van een eventuele calamiteit direct inzicht in de locatie en de inhoud van wagons op opstelplaatsen.

Conditie van wagons meten

Daarnaast heeft ProRail in 2017 haar controlesysteem, Quo Vadis, langs het spoor verbeterd. Met nieuw beschikbare technieken (GPS, sensors, slimme camera’s, etc.) wordt continue de conditie van de wagons gemeten en doorgeseind. Bij de minste of geringste onregelmatigheid kan worden ingegrepen en blijft het spoor de veiligste modaliteit.

Modal shift voor de hand

Het is duidelijk: als verladers en logistieke dienstverleners ook een bijdrage willen leveren aan een veiliger leefomgeving voor de gehele samenleving, dan ligt een modal shift naar het spoor voor de hand. Een bezoek aan onze website met daar de zoekmachines Rail Scout of Rail Scout Wizard geeft de informatie of het spoor een passende oplossing kan bieden voor uw goederenstromen.

Rail Cargo information Netherlands