Stel uw vraag
Geplaatst op 22-01-2022

Noordzee–Oostzeecorridor uitgebreid met Terneuzen, Zeebrugge, Gent en Medyka

Bron: SpoorMedia (Pro Media Group)

De Noordzee-Oostzeecorridor voor goederenvervoer per spoor is uitgebreid met drie nieuwe verbindingen. De havens van Zeebrugge en Gent in België, de haven van Terneuzen in Nederland en Medyka, de enige landinwaartse bestemming, in Polen zijn nieuwkomers die veel te bieden hebben.

De nieuwe bestemmingen zijn sinds maandag actief in de corridor. Medyka, Zeebrugge en Gent worden hoofdverbindingen in de corridor, terwijl Terneuzen als raillink gaat fungeren. Gent in België en Terneuzen in Nederland zijn met elkaar verbonden zijn via het kanaal Gent-Terneuzen, onderdeel van North Sea Port (deelnemer van Rail Cargo Information Netherlands).

Potentieel van North Sea Port
De Europese Commissie had sinds februari 2021 aangekondigd dat ze de Kanaalzone Gent-Terneuzen wilde opnemen in de spoorgoederencorridor Noordzee-Oostzeecorridor. De North Sea Port, die al tot de RFC’s Rijn-Alpen en Noordzee-Middellandse Zee behoort, houdt het spoorvervoer hoog op de agenda.
Jaarlijks komt 7 tot 8 miljoen ton lading de haven binnen of verlaat deze per spoor. Dat is 10 procent van al het goederenvervoer tussen de haven en het achterland, een relatief hoog aandeel in vergelijking met andere havens in West-Europa. Wekelijks komen en gaan meer dan 300 treinen.
Lees het volledige bericht via de website van SpoorPro (klik hier).

Lees het volledige bericht via de website van SpoorPro (klik hier).