Stel uw vraag
Geplaatst op 17-02-2005

Onderzoek veiligheid internationale goederenketens

Het project PROTECT richt zich op bedrijven en organisaties in Nederland om de bedrijfsvoering en de internationale goederenketens waarin zij functioneren beter en veiliger te maken. PROTECT is opgezet voor een periode van vier jaar. Het eerste jaar wordt onderzocht wat de criminele en terroristische dreigingen zijn waar internationale goederenketens mee geconfronteerd worden. Ook de effecten van de veiligheidsmaatregelen die bedrijven op dit moment nemen en de wijze waarop goederenketens beter en veiliger kunnen worden gemaakt worden onderzocht.

Bedrijven zijn alleen gemotiveerd te investeren in veiligheidsmaatregelen als het streven naar veiligheid samenvalt met belangrijke bedrijfsmatige voordelen, zoals kosten- en tijdsbesparingen. Het onderzoeksproject streeft ernaar oplossingen aan te geven die door het bedrijfsleven geaccepteerd en ingevoerd kunnen worden. Op basis van een prioritering ontwikkelt PROTECT een aantal pilots en demonstratietrajecten. Daarmee geeft PROTECT de aanzet tot het uitontwikkelen en implementeren van zinvolle veiligheidsoplossingen in internationale goederenketens. PROTECT is formeel gestart in januari 2005 en wordt gefinancierd uit het BSIK programma TRANSUMO. Met dit project kan Nederland een vooraanstaande rol spelen op het gebied van veiligheid in internationaal vervoer en logistiek. De projectleiding is in handen van RSM Erasmus University

Veiligheid in transport en logistiek staat sinds 11 september 2001 boven aan de agenda bij overheden en bedrijfsleven in Nederland en buitenland. Bedrijven nemen dan ook, mede als gevolg van nieuwe nationale en internationale regelgeving, allerlei veiligheidsmaatregelen. Deze maatregelen, die geld kosten, worden echter nog onvoldoende ingezet om de logistieke keten efficiënter en effectiever in te richten. Het wordt steeds duidelijker dat de aandacht voor veiligheid niet van voorbijgaande aard is en dat serieus moet worden nagedacht over het veiliger maken van internationale handel en internationaal vervoer van goederen en personen.

Meer informatie: www.transumo.nl