Stel uw vraag
Geplaatst op 06-12-2004

Railion vraagt om grondig onderzoek naar incident Arnhem.

Railion constateert dat het raadsel rond de gezondheidsklachten op station Arnhem nog absoluut niet is opgelost en stelt voor dat de burgemeester – vooral ook in het belang van de Arnhemse burgers – een grondiger onderzoek laat uitvoeren. Railion heeft daarbij alle medewerking toegezegd.

De bewuste trein werd op 22 november stilgezet nabij het station Arnhem en vervolgens vele malen uitvoerig gecontroleerd omdat de trein in verband werd gebracht met gezondheidsklachten van NS personeel en personeel van de KLPD spoorwegpolitie. De controles door brandweer, inspectie Verkeer en Waterstaat en RIVM konden geen enkele lekkage aantonen. Wel bleek dat knevels van één domdeksel niet maximaal vast waren aangedraaid. En hoewel toxicologen verklaarden dat de gezondheidsklachten op die afstand van de trein onmogelijk door MTBE konden zijn veroorzaakt, waren de knevels voor de burgemeester van Arnhem aanleiding te verklaren dat de trein hoogstwaarschijnlijk tóch gelekt had.

Er vonden, op last van de officier van Justitie, later in Rotterdam nog diverse vervolgonderzoeken aan de trein plaats. Op 26 november werd de trein vrijgegeven omdat overtuigend was aangetoond dat de trein niet had gelekt. Hetgeen voor de gemeente Arnhem echter geen aanleiding was haar berichtgeving te rectificeren.