Stel uw vraag
Geplaatst op 27-12-2018

Spoorverbinding Rotterdam - Coevorden uitgebreid naar 3 omlopen per week

Bentheimer Eisenbahn

De Euroterminal Emmen-Coevorden-Hardenberg, eigendom van Bentheimer Eisenbahn AG, zit in de lift en ontwikkelt zich steeds meer tot logistieke draaischijf. "Het milieu is een belangrijk thema voor distributeurs en grote klanten. Dat merken we ook in Coevorden. Met het oog op CO2 is het spoor meer en meer een interessant vervoersalternatief", zegt Joachim Berends, directeur van Euroterminal / Bentheimer Eisenbahn AG. "De railshuttle is een betrouwbare verbinding tussen de grootste Europese haven Rotterdam en onze achterlandterminal. De trein vervoert elektronica, producten voor de automotive industrie, meelproducten en grondstoffen. Vanuit Coevorden worden de containers met een andere trein of met vrachtwagens naar hun eindbestemming vervoerd. We streven ernaar om de railshuttle in de toekomst dagelijks te laten rijden."

Scandinavië

De railshuttle vervoert 95 TEU per keer en vertrekt op dinsdagavond, donderdagavond en zaterdagavond vanuit Coevorden. De trein rijdt via rangeerterrein Kijfhoek en doet de volgende dag vier terminals in Rotterdam aan: ECT Delta, APMT2, EUROMAX en RSC. Op woensdag, vrijdag en zondag vertrekt de trein vanuit Rotterdam weer richting de Euroterminal. Coevorden heeft treinverbindingen met 21 Europese economische centra, waaronder drie keer per week naar Scandinavië.

Toekomst van het spoor

Graaco - een logistieke dienstverlener met vervoersactiviteiten en 70.000 m2 warehouses, een GrainTerminal en verpakkingsinstallaties - is klant van het eerste uur van de railshuttle. "We hebben er bewust voor gekozen om ons aan het spoor naast de Euroterminal te vestigen. Daardoor kunnen we containers aantrekkelijk geprijsd van en naar Rotterdam vervoeren", legt Ben Blog, algemeen directeur van Graaco, uit. "We zijn erg blij met deze derde rit van de railshuttle. Nu kunnen meer klanten van de trein gebruik maken. Ik vermoed dat de modaliteit rail in de toekomst nog interessanter zal worden. De regering gaat de kosten voor gebruik van de spoorinfrastructuur verlagen, waardoor het financieel nog aantrekkelijker wordt. Daarnaast is vervoer per spoor een oplossing voor CO2-emissie. In de jaren negentig was het milieuaspect al een argument, dat wordt de komende jaren alleen nog maar belangrijker voor bedrijven."

Milieuvriendelijk

Ook TSR/Holland Maxeda - importeur/exporteur van non-foodartikelen - maakt veelvuldig gebruik van de railshuttle."Dagelijks komen er containers voor ons vanuit China aan in Rotterdam. We vervoeren iedere trein zeker dertig tot veertig containers naar de Euroterminal en juichen de extra trein per week toe", aldus CEO Henry van Rees. "De locatie van de Euroterminal is voor ons gunstig, vanwege de warehouses rondom Coevorden, maar het milieuvriendelijke aspect van de trein staat voor ons op de eerste plaats."

Emsland Group

Aan de andere kant van de grens in Emlichheim, tien kilometer van de Euroterminal, huisvest nog een vaste klant van de railshuttle. Emsland Group is de grootste aardappelproducent van Duitsland, nummer twee van de wereld, en exporteert wereldwijd jaarlijks zeshonderdduizend ton aardappel- en erwtenproducten. Een groot deel daarvan komt door de haven van Rotterdam. Herbert Zwartscholten, manager logistics van Emsland Group: "Onze slogan is 'using nature to create' en duurzaamheid heeft bij ons hoge prioriteit. Intermodaal transport heeft altijd onze voorkeur gehad en we vervoeren onze producten sinds 2007 op bijna iedere trein die vanuit Coevorden naar Rotterdam vertrekt. Dit jaar waren dat al zo'n 2500 containers. Een derde rit per week geeft ons meer flexibiliteit. Doordat we bijna de complete afstand per spoor kunnen afleggen, is de railshuttle ook een financieel aantrekkelijke optie voor ons."

Port of Rotterdam