Stel uw vraag
Geplaatst op 03-12-2004

Spoorvervoer van vers importfruit naar Noord-Limburg

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Dat hebben de Provincie Limburg en de Kamer van Koophandel Limburg-Noord, als initiatiefnemers, in overleg met fruitimporteurs en logistiek dienstverlener ECT besloten. De praktijkproef zal nog dit jaar plaatsvinden.

 

Vervoer van fruit in koelcontainers per zeeschip en trein kan een uitstekende aanvulling zijn op het transport van fruit over de (overbelaste) weg. Daarnaast kan intermodaal vervoer waarbij de koelketen gesloten blijft en de houdbaarheid van versproducten verzekerd is, de concurrentiepositie van ZON Fresh Park Venlo als “greenport” en centrum van agrologistiek knooppunt aanzienlijk versterken.

 

Het gebruik van koelcontainers in gesloten logistieke ketens zal de komende jaren blijven toenemen. Omdat de houdbaarheid van producten wordt verlengd, neemt de noodzaak van snel transport af. Daardoor wordt steeds vaker voor zeetransport van versproducten gekozen. Eénderde van het fruit wordt wereldwijd al in koelcontainers vervoerd. In 2010 zal dit naar verwachting 43% zijn. Deze ontwikkeling biedt nieuwe mogelijkheden voor intermodaal vervoer, met name over zee, binnenwater en spoor.

 

Voor meer informatie:
Kamer van Koophandel Limburg-Noord, Peter Bertens abertens@venlo.kvk.nl of Donné Hendrick dhendrick@venlo.kvk.nl.