Stel uw vraag
Geplaatst op 21-03-2018

Staatssecretaris brengt bezoek aan goederenemplacement Kijfhoek

Cruciale rol Kijfhoek

Kijfhoek is met 50 hectare, 43 verdeelsporen, 14 aankomstsporen en 12 opstelsporen het grootste emplacement van Nederland. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven: “Het is mooi om deze belangrijke plek nu met eigen ogen te kunnen zien. Het terrein heeft een cruciale rol, als schakel tussen het Rotterdamse havengebied en het Europese achterland. Spoorgoederenvervoer is een veilige en duurzame vorm van transport, die het verdient om verder te groeien. Daarbij moeten we telkens zorgen dat ook de belangen van de omwonenden goed gehoord en meegenomen worden.”

Efficiënter spoorvervoer

COO John Voppen vult aan: “Kijfhoek is een prachtig terrein waarop je in een oogopslag kunt zien hoe belangrijk het spoorgoederenvervoer is. We blijven deze vorm van transport dan ook impulsen geven. Zo gaan we er voor zorgen dat treinen efficiënter vanuit de havens kunnen rijden. Ook maken we het mogelijk dat er langere treinen kunnen rijden. Dergelijke verbeteringen kunnen er in deze hevig concurrerende markt voor zorgen dat verladers in plaats van voor de weg voor de Betuweroute kiezen.”

Energiezuinige locomotief

De staatssecretaris kreeg tijdens haar bezoek uitleg over de functie van het terrein en over de werking van het heuvelproces. Ook de incidentenbestrijding die 24/7 op het terrein is, was aanwezig voor een toelichting aan de landsbestuurder. Tot slot liet vervoerder DB Cargo een nieuwe energiezuinige locomotief zien die op de Betuweroute gaat rijden.

ProRail