Stel uw vraag
Geplaatst op 12-10-2018

Staatssecretaris van Veldhoven tijdens Spoorcongres 2018: geld voor langere en stillere treinen

Initiatieven

Al eerder was bekend gemaakt dat het kabinet een bedrag van 500 miljoen euro investeert in spoorinfrastructuur. Daarbovenop komt nog een subsidiebedrag van 12 tot 14 miljoen euro voor initiatieven om het gebruik van spoor bij goederenvervoer te verhogen en er komt een pakket met aanvullende stimuleringsmaatregelen.

Van Veldhoven zei in Rosmalen dat ze vanuit de spoorsector graag initiatieven tegemoet ziet. “Bij spoorvervoer zit 40 procent van de kosten op 1 procent van de afstand. Ik denk dat daar door goede samenwerking een boel aan te doen is. Verken met elkaar de mogelijkheden en dan hoor ik graag wat er uit is gekomen”, aldus Van Veldhoven.

Maatregelen om te verduurzamen

Het gesprek tussen dagvoorzitter Wando Boeve (lid van het Topteam Logistiek) vormde de opening van het Spoorcongres, dat met tweehonderd deelnemers goed bezet was. Trendwatcher en filosoof Ruud Veltenaar zette de zaal op scherp met een pleidooi over de noodzaak van CO2-reductie en verduurzaming (“De natuur vraagt al geruime tijd van ons om maatregelen te nemen”) en sloot af met een zin van 11 tweeletterwoorden die iedereen mee naar huis mocht nemen: “If it is up to be, it is up to me.”

Spoorman van het Jaar

In diverse parallelsessies kreeg het thema van het congres, ‘Slim spoorvervoer’ verder gestalte, waarna dagvoorzitter Boeve kon concluderen dat de oproep van staatssecretaris Van Veldhoven tot meer samenwerking in de spoorsector gedurende de middag aan kracht had gewonnen.

Tot zijn eigen verrassing was even daarvoor Henk van Dieren, de CEO van Samskip, uitgeroepen tot ‘Spoorman van het Jaar 2018’. De winnaar van vorig jaar, Gerard de Groot, reikte de prijs uit en roemde het feit dat Van Dieren in Duisburg een eigen terminal heeft opgezet, waaruit inmiddels 72 shuttles per week naar tal van bestemmingen vertrekken. “Henk van Dieren is een echte intermodale pionier”, aldus De Groot.

henk van dieren spoorman van het jaar 2018

Impressie Spoorcongres 2018

Met meer dan 200 bezoekers en inspirerende gastsprekers was het Spoorcongres 2018 een zeer succesvol evenement. Een impressie van het congres is terug te vinden op de website van het Spoorcongres.

evofenedex