Stel uw vraag
Geplaatst op 02-08-2005

Trenitalia verwerft 51 procent aandeel in TX logistik AG

Dat zijn Guiseppe Smeriglio (47), General manager bij Trenitalia Logistica, en Raimund Stüer (43), voorzitter van de raad van bestuur van TX Logistik AG in Rome overeengekomen. Trenitalia heeft nu 51% van de aandelen van TX logistik overgenomen. Met de overname wil Trenitalia meer marktaandeel verwerven in Midden- en Noord Europa.

Al in augustus van 2003 kwamen beide partijen een nauwe samenwerking overeen, waarbij Trenitalia 15% aandeel nam in TX logistik AG groep. Sindsdien is er hard gewerkt aan een internationaliseringslag. Zo richtte TX logistik verschillende (dochter)ondernemingen op in onder meer Oostenrijk, Zwitserland en Zweden. Daarbij lag de focus vooral op de Noord-Zuid corridor binnen Europa. Nu Trenitalia een meerderheidsbelang heeft genomen in de TX Logistik groep, is het voor de onderneming mogelijk haar netwerk en diensten in Europa verder gestalte te geven. Het doel is om pan-Europese, grensoverschrijdende, rail diensten aan te bieden.

Italië is een van de meest belangrijke handelspartners voor het Duitse railgoederenvervoer. De Italiaanse industrie genereert jaarlijks een groot volume goederen voor de export naar Centraal en Noord Europa. Dit geldt ook voor de import in tegengestelde richting. Deze goederenstromen en vooral die goederen, die de Alpen moeten passeren, waren voor TX Logistik AG op de eerste plaats aanleiding voor de samenwerking met Trenitalia. Nu de samenwerking is uitgebreid kunnen ook andere synergetische voordelen worden benut.

TX Logistik behaalde in 2004 een omzet 55 miljoen euro en de vervoersprestatie kwam uit op 2,024 miljard ton-km. TX Logistik is daarmee een van de grootste private spoorwegondernemingen in Duitsland. Trenitalia behaalde een omzet van ongeveer 1 miljard euro in 2004 en de vervoersprestatie kwam uit op 22,5 miljard ton-km.